Prati nas

Vijesti

Strpljenje je nužno

Čekala je 12 godina mjesto u domu, a sad će se graditi 18 novih

17.311 kreveta, koliko trenutačno postoji u Hrvatskoj u domovima, nije ni izbliza dovoljno. Zato se iz europskih sredstava planirala gradnja osam centara, a kad je Vlada vidjela koliko je potražnja, dodali su još novca, pa bi Hrvatska trebala dobiti čak 18 novih centara za starije osobe.

Objavljeno

|

Koliko dugo se čeka na mjesto u staračkom domu?
Jelena Zvonarek (scr: Nova TV)

Od navale u vrtiće u Hrvatskoj veća je samo navala na staračke domove. Čekanja neki broje i u desetljećima, javlja Nova TV.

“Evo moje sobice prekrasne u kojoj uživam, uživam naprosto!” izrazila je zadovoljstvo korisnica doma za starije Jelena Zvonarek. Sobu 227 i balkon pun cvijeća gospođa Jelena jedva čeka pokazati. Kako i ne bi kad ju je čekala 12 i pol godina! Kaže, od kuće su je otjerali samoća, bolest i starost. “Ne kuham, ne perem, ne spremam, ne nabavljam, ništa. Sve mi je tu nadohovat ruke i sve mi je blizu! Doma sam sve morala odrađivati sama”, ponosno prepričava 80-godišnja štićenica doma.

Slaže se s njom i Katica, no i ona se načekala. “Mala djeca idu u dječji vrtić, a starci idu u starački dom! I kad sam ja dobila tu mjesto, ja sam se na prvom sastanku rasplakala, toliko sam emotivna i sretna bila”, prisjeća se također 80-godišnja Katica Poje.

“I bingo i svašta imamo”, govori korisnica Renata Božićković. “Prekrasan park kojim hodamo, ja idem na nordijsko hodanje, pa idem na 10-12 tura”. I sve ih uglavnom, brine samo jedna stvar – “Molimo boga da nam ne poskupi dom jer mnogi neće moći plaćati. Obećali su, nema poskupljenja!”, zadovoljan je Rade Krivožija.

17.311 kreveta, koliko trenutačno postoji u Hrvatskoj u domovima, nije ni izbliza dovoljno. Zato se iz europskih sredstava planirala gradnja osam centara, a kad je Vlada vidjela koliko je potražnja, dodali su još novca, pa bi Hrvatska trebala dobiti čak 18 novih centara za starije osobe. Resorni ministar Marin Piletić pojašnjava: “Mi na ovaj način jačamo smještajne kapacitete za 1.795 novih kreveta, ali isto tako povećavamo broj izvaninstitucijskih korisnika”.

Još 4.500 starijih osoba trebalo bi imati pomoć iz takvih centara. Oduševljeni su zato u Matici umirovljenika. Ana Baband, glavna tajnica, pojašnjava o kakvoj je pomoći riječ: “Ako njima bude potrebna dostava obroka, pružanje nekih usluga, održavanja kuće, zdravstvene skrbi, onda će ti centri pružati usluge i lokalnom stanovništvu.”

Po jedan centar nalazit će se u 18 županija. Trebali bi biti završeni do sredine 2026. godine. Do tada, sretnici koji su u domu, uživaju u druženju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.