Prati nas

Vijesti

Stiže

I Srbija uvodi nacionalnu mirovinu? Evo kako stoje druge države

Hrvatska je ovu vrstu mirovine počela isplaćivati ​​prije 4 godine, dok ju je Sjeverna Makedonija usvojila 2021. godine.

Objavljeno

|

Socijalna penzija u Srbiji
ilustracija: S. Bura/mj

U Srbiji ne prođe godina, a da se ne potegne tema obavezne socijalne mirovine za najstarije. Ova vrsta državne potpore široko je dostupna u više od 100 zemalja svijeta, a u regiji su je posljednjih godina uvele Hrvatska i Sjeverna Makedonija. U Srbiji bi svjetlo dana mogao ugledati u sljedeće 2 godine, javlja Blic.

Prema procjenama, u Srbiji ima između 130.000 i 200.000 umirovljenika koji bi mogli ostvariti to pravo, a iznos ove državne do sada se spominjao oko 100 eura.

“Očekujem da će se to realizirati, ako ne ove, onda u sljedeće dvije godine. To je ideja na kojoj ćemo raditi, a ako svi budemo svjesni da je to potrebno, onda ćemo i realizirati ovaj institut socijalne politike. Da ne bude zabune, to nije klasična mirovina i neće se isplaćivati ​​iz mirovinskog fonda, to će biti dio nove socijalne politike koja mora zaživjeti u Srbiji jer to očekuje velika skupina ljudi”, rekao je nedavno ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. No, unatoč ovim inicijativama, kategorija socijalnih mirovina još nije službeno najavljena.

Socijalne mirovine postoje u zemljama regije, konkretno u Hrvatskoj i Makedoniji. Hrvatska je ovu vrstu mirovine počela isplaćivati ​​prije 4 godine, dok ju je Sjeverna Makedonija usvojila 2021. godine. U obje ove zemlje dobivaju ga svi stariji od 65 godina koji su radili manje od 15 godina. U Hrvatskoj ona iznosi 105, au Makedoniji 95 eura mjesečno.

Kada su u pitanju uvjeti, vlasništvo nad nekretninom i zemljištem nije prepreka za ostvarivanje ove vrste pomoći, ali ako jedan supružnik ima primanja veća od 210 eura, drugi supružnik ne može ostvariti to pravo.

Više od 100 zemalja u svijetu ima socijalne mirovine. Po različitim kriterijima isplaćuju je Bolivija, Bocvana, Bruneji, Cookovi otoci, Gvajana, Mauricijus, Novi Zeland, Istočni Timor, Namibija, Nizozemska, Samoa, Sejšeli, Surinam, Kiribati, Armenija, Azerbajdžan, Bahami, Barbados, Bjelorusija, Bermuda, Cipar, Estonija, Finska, Kazahstan , Kirgistan, Latvija, Lesoto, Litva, Maldivi, Moldavija, Nepal, Panama, St. Vincent, Swaziland, Švedska, Švicarska, Tajland, Turkmenistan, Vijetnam, Argentina, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, Belize, Brazil, Cape Verde, Čile, Kolumbija, Kostarika, Danska, Dominikanska Republika, Ekvador, Francuska, Gruzija, Grčka, Hong Kong, Mađarska, Indija, Indonezija, Irska, Izrael, Italija, Jamajka, Kenija, Koreja, Mongolija, Norveška, Paragvaj, Peru, Filipini , Portugal , Slovenija, Južna Afrika, Španjolska, Trinidad i Tobago, Turska, Ukrajina, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Urugvaj, Uzbekistan, Venezuela, Vijetnam.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.