Prati nas

Vijesti

Ima i toga: Majka tužila djecu, sud im je naredio da je moraju posjećivati!

Kod nas baš i ne čitamo i ne slušamo ovakve vijesti po medijima, iako znamo da mnogi stariji ljudi imaju problema s odraslom djecom – no kineski mediji javljaju da je njihov sud naredio četvero djece da moraju redovito posjećivati te se telefonom javljati svojoj starijoj majci. Majka ih je, naime, tužila jer su je ignorirali.

Objavljeno

|

Moraju li djeca posjećivati roditelje?
ilustracija: S. Bura/mj

Majka, koja nosi prezime Song, ima više od 70 godina i živi sama u kući koju joj je osigurala država te živi od vrlo skromne mirovine.

Zdravlje joj se posljednjih godina pogoršalo, osjećala se usamljeno i tužno jer je djeca rijetko posjećuju. Song je stoga tužila svoju djecu Narodnom sudu svoje pokrajine, zahtijevajući da je posjećuju barem jednom mjesečno. Sud je presudio u njezinu korist, rekavši da su članovi obitelji dužni brinuti se za svoje starije roditelje, kako fizičkim kontaktima, tako i emocionalnom podrškom.

Raširen problem starijih

Slučaj je pozdravljen kao pobjeda sinovske pobožnosti, tradicionalne kineske vrline koja naglašava važnost poštivanja i brige za roditelje. Ovaj je slučaj dospio u medije jer se smatra podsjetnikom na sve veću potrebu za rješavanjem problema skrbi za starije osobe u Kini, gdje stanovništvo ubrzano stari.

Narodni vrhovni sud Kine odabrao je slučaj kao jedan od 15 uzornih slučajeva koje će koristiti za promicanje pravednosti i učinkovitosti u pravosudnom sustavu. Predmeti su odabrani zato što su “uvjerljivi i reprezentativni” za ovakve slučajeve i zato što ukazuju na činjenicu da je riječ o veoma raširenom problemu zbog kojeg je zabrinut ogroman broj ljudi.

Čini se da su slični problemi i oko nas. Jedan od primjera je i naša tema: Kopnimo, kći nas krivi za sve i ne želi nas više čuti ni vidjeti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.