Prati nas

Vrt

Limunska lutrija

Isplati li se uzgajati limun iz sjemenke? Itekako! Ovo je pravi način

Ako imate vremena i strpljenja, ako želite biljku koja će stasati zajedno s vašom djecom ili unučadi te ako volite iznenađenja – uzgoj limuna iz koštice jest prava stvar za vas.

Objavljeno

|

Kako uzgojiti limun iz sjemenke
ilustracija: S. Bura/mj

Kada ti život da limune, napravi limunadu? Ili, kad ti život da limune, uzgoji sam svoje limunovo drvo. Zapravo, kada vam život da limune, možete učiniti oboje. Iako će vas brojni proizvođači voćnih sadnica uvjeravati da se ne isplati uzgajati limun iz koštice, istina je posve drugačija.

Ono što morate znati: drvo limuna uzgojeno iz koštice može biti pun pogodak, ali i ne mora biti. Riječ je o čistoj genskoj lutriji, jer kada posijemo sjemenke sortnog limuna, iz njih će izniknuti genetski različite voćke.

Možda će u usporedbi s roditeljskom biljkom vaš sijanac davati ukusnije i brojnije plodove, a možda će mu plodovi biti suhi, s debelom korom i malobrojni. No i u tom slučaju možete uživati u prekrasnoj biljci i mirisnom cvatu. Budete li imali sreće, možete dobiti limun koji će kvalitetama nadmašiti roditeljsku biljku pa ga dalje možete razmnožavati vegetativno kako biste sačuvali i raširili vlastitu sortu.

Drvo koje raste s obitelji

Dakle, drvo limuna uzgojeno iz sjemenke je tajna sve dok ne dođe u rod za razliku od cijepljenog limuna iz rasadnika. Jer cijepljeni limun je genetički identičan biljci s koje je uzeta plemka pa znamo što od njega možemo očekivati.

Osim toga, cijepljeni komercijalni limun je star onoliko koliko je stara prva plemka uzeta s prvog matičnog drveta te sorte pa će u rod doći skoro pa odmah. Nasuprot tomu, limun sijanac mora proći sve životne faze, od “djetinjstva” do “odrasle” fertilne dobi u kojoj će dati plod, a to odrastanje može potrajati od nekoliko do čak 15 godina.

Usprkos nabrojanim prednostima kupljenih cijepljenih sadnica limuna, ako imate vremena i strpljenja, ako želite biljku koja će stasati zajedno s vašom djecom ili unučadi te ako volite iznenađenja – uzgoj limuna iz koštice jest prava stvar za vas.

Kako posijati limun?

  1. Iz zdravog i jedrog ploda limuna izvadite koštice.
  2. Isperite koštice vodom i ostavite ih da se dan ili dva lagano posuše na papirnatom ubrusu. Sjemenke limuna ne podnose dugotrajno sušenje i presušivanje.
  3. U ranije pripremljene lončiće promjera desetak centimetara stavite posniji supstrat, može i gotovi supstrat za kaktuse, ali i svaka tresetna mješavina bez velike količine dodanog gnojiva bit će dobra.
  4. Posadite sjemenke 2,5 centimetra duboko u pripremljeni supstrat.
  5. Zalijte i držite na temperaturi višoj do 21°C.
  6. Za nekoliko tjedana iz supstrata bi trebali izniknuti vaši prvi sijani limuni.

Želite li uzgajati limun kao lončanicu, više pročitajte na ovoj poveznici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.