Prati nas

Povjerljivo

K'o bubreg u loju

Josip: ‘Imam 830 eura penzije, nikad se nije bolje živjelo’

Da ne bude sve u znaku nezadovoljstva i nepravdi, javio nam se i jedan zadovoljan umirovljenik, gospodin Josip koji prima 830 eura mirovine. Ne žali se, kaže, ni na što, ali napominje da mu visoka mirovina nije pala s neba, već ga je tu gdje je danas doveo 45-godišnji rad u zanatskom poslu i principi od kojih nije odstupao.

Objavljeno

|

Mirovina ne mora biti mala. Naš čitatelj Josip odradio je puni staž i pazio je da mu svi doprinosi budu uredno plaćeni.
ilustracija: S. Bura/mj

Neki će se složiti s razmišljanjima gospodina Josipa, neki će mu zamjeriti što ne vidi dalje od sebe jer nisu svi bili njegove sreće. I dok se tako mnogi žale na nepravedno male mirovine, što često znači i triput manje od njegove, on smatra da je standard života svima bolji nego u teška poratna vremena koja pamti.

Gospodin Josip jedan je od rijetkih koji su se doista pohvalili, pa donosimo njegovo razmišljanje. “Moja mirovina iz rada iznosi 830 eura! Kako? Kvalificirani sam bravar, monter, radio sam na terenu. Odradio sam 45 godina, radio doista dugo i uporno. Inzistirao sam na tome da mi se uvijek plate svi doprinosi, po cijenu otkaza ili obračuna na sudu. Žrtvovao sam mnogo vremena za putovanje na posao i s posla, bio redovit na poslu”, piše nam principijelan umirovljenik Josip.

Savjeti umirovljenika Josipa

Nikad, napominje strogo, nije pristajao raditi vikendom i praznikom, jer se to, što se njega tiče, ne može platiti nikakvim novcem. “Niti jedan dan u našem životu nije ponovljiv. Služio sam društvu i domovini ne gazeći svoje dostojanstvo, imao sam vlastiti stav pa makar i pogrešan, jer čovjek stav može i promijeniti ako uvidi da ne valja”, napominje.

Njegovi još konkretniji savjeti proizašli iz vlastitog životnog iskustva, a koje nam je napisao, glase: “Ne posuđujte novac jer ćete izgubiti prijatelja, radije poklonite, ali nikada učestalo i velike svote. Ne sklapajte nikakve ugovore po pitanju novca. Ne dižite kredit ako u vidu nemate nešto što možete u kratkom roku kapitalizirati da taj kredit zatvorite ili da s tim novcem pokrijete neku silu. I oprezno s fondovima jer je to kvarljiva roba na tržištu.”

Nitko danas neće ostati gladan

“Ne prodajte zemlju bilo koje namjene, nego kupite ako imate priliku. Budite dosljedni i tražite da se ispoštuju referendumi u kojima sudjelujete. Slušajte svoju savjest, družite se sa ljudima dostojnim čovjeka. Platite sve svoje poreze, ne podržavajte političare za koje uvidite da rade za vlastite privilegije. Vi mladi, imajte više djece, jer u njima je zadovoljstvo i bogatstvo te ih potičite na poštenje i rad”, savjetuje umirovljenik Josip koji smatra da je uz ta pravila dobro prošao u životu.

Za kraj je napomenuo da se ne treba ničega bojati, djece ponajmanje. “Nitko neće ostati gladan, niti gol i bos. Ta nikad se nije bolje živjelo! Ne gurajte djecu samo u sport, nego ih potičite da stvaraju dodanu vrijednost. I nikad ih ne forsirajte da idu u smjerove u kojima vi niste uspjeli, ma bio to sport, fakultet, politika ili možda uhljebljenje. Evo, ja imam četvero odrasle djece koja su si sama izabrala profesije i našla posao”, pohvalio se gospodin Josip.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.