Prati nas

Vijesti

Odlučno možda

Kad će 13. mirovina i koliko će iznositi? ‘Ako su pametni, to im je najlakše’

Teško je za očekivati da će država dobrohotno umirovljenicima dati iznos veći od njihove mirovine, ali za Sindikat ‘jednaki sitniš za sve’, a što neki zagovaraju, nije prihvatljiva opcija.

Objavljeno

|

Koliki će biti iznos 13. mirovine?
Marin Piletić, Jasna Petrović (foto: mv)

Ministar mirovnskog sustava Marin Piletić najavio je da će se 4. rujna održati sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, a na kojoj će jedna od tema biti i uvođenje 13. mirovine. To je jedan od glavnih zahtjeva Sindikata umirovljenika Hrvatske i Matice umirovljenika Hrvatske, čiji su predstavnici članovi ovog tijela.

“Taj prijedlog sasvim sigurno moramo temeljito izanalizirati. Postoji nekoliko modela koje izučavamo, europskih i onih bližih slovenskih. Ako se tako što dogovorimo s predstavnicima umirovljenika i to sigurno neće biti u ovoj godini”, kazao je Piletić novinarima.

Istovremeno, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna A. Petrović u razgovoru za MojeVrijeme.hr kaže da SUH ne odustaje od tog zahtjeva. Objašnjava, 13. mirovina za njih je imperativ.

“Umirovljenici su bijesni. Ako su pametni, ispunit će naše zahtjeve, a najlakše bi im bilo da od 1. siječnja 2023. uvedu 13. mirovinu. Portugal i Španjolska imaju 14 mirovina; regres i božićnicu. Većina europskih zemalja ima 13. mirovinu”, navodi Petrović.

Odgovarajući na novinarske upite, ministar nije želio pojašnjavati hoće li umirovljenici doista dobiti i 13. mirovinu u iznosu mirovine koju inače primaju, ili će biti riječ o jednokratnom dodatku u istom iznosu za sve. Navodi da je 13. mirovina tek kolokvijalni naziv i dodaje da postoji nekoliko mogućnosti trajnih ili jednokratnih dodataka. Ne mora se raditi o iznosu redovite mirovine jer država može ići na dodatak u različitom iznosu ovisno o visini mirovine, neodređeno je rekao Piletić.

Dakako, teško je za očekivati da će država dobrohotno umirovljenicima dati iznos veći od njihove mirovine, ali za Sindikat “jednaki sitniš za sve”, a što neki zagovaraju, nije prihvatljiva opcija.

“Ta 13. mirovina treba biti vezana uz doprinose i I. mirovinski stup – koliko si platio i radio, toliko dobiješ. Zato ta mirovina ne bi smjela biti simbolična; za jedan ručak ili vlak do mora”, slikovito za naš portal opisuje šefica Sindikata.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.