Prati nas

Vijesti

Kao Bandić?

Komunikologinja o Tomaševiću: Neukusan populizam, krivo ga savjetuju

Kad kaže da ga se ne slika dok radi to je poziv je da ga se slika. Kao kad netko kaže da mu je žao što nekome nešto mora reći. Ako ti je žao, zašto to govoriš? Morate čitati između redaka. Kod Bandića je u početku to bilo simpatično, kasnije neukusno, ovdje je otpočetka neukusno, kaže stručnjakinja.

Objavljeno

|

Tomašević skuplja smeće i grančice
Tomislav Tomašević (scr: Youtube)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u nekim situacijama podsjeća na prethodnika, pokojnog Milana Bandića. Primjerice, kad je s radnicima Čistoće na terenu ili kad pomaže u čišćenju grada nakon oluje, analizira N1 televizija.

Dok ga neki zbog toga kritiziraju, neki izjednačavaju s Bandićem, a neki hvale, bilo je zanimljivo čuti što o svemu misli stručnjakinja za komunikaciju dr. sc. Ljiljana Buhač. Naime, pristupila je njegovim potezim iz stručnog kuta, objašnjenjima što točno poručuje zagrebački gradonačelnik kroz neverbalnu komunikaciju, često ili uvijek iskreniju od one verbalne. Ponajprije jer je nesvjesna i nekontrolirana.

“To je čisti populizam, vidite da mu se gadi to što radi dok odnosi smeće sa smetlarima. Stoji uz kontejner i jedva čeka da to prođe, vidljiv je znak nelagode”, kazala je Buhač pa se osvrnula na još jedan slični primjer: “Imate populističku fotografiju i nakon oluje u Zagrebu, gdje je skupljao grančice. Ne grane, grančice. Sve to izvedeno je da bi ga se fotografiralo.”

Na teren je došao i tijekom poplava, ali u zanimljivom outfitu. “Tijekom poplava je došao na blatnjavi nasip u odijelu i s kišobranom. Uredniji nego istu večer u HNK. Netko mu govori da to radi i taj netko ga krivo usmjerava. To je populizam.”

Ipak, Tomašević često ističe da ne želi da ga se fotografira dok radi takve stvari. “Kad kaže da ga se ne slika dok radi, poziv je da ga se slika, kao kad netko kaže ‘Žao mi je što ti ovo moram reći’. Ako ti je žao, zašto to govoriš? Morate čitati između redaka. Kod Bandića je u početku to bilo simpatično, kasnije neukusno, ovdje je otpočetka neukusno.”

Dala je primjer situacije u kojoj se političar uistinu iskazao na terenu. “Župan Matija Posavec je pomagao zaštititi svoj kraj i svoje ljude od poplava, njegovi postupci bili su iskreni i tako nešto se očekivalo od njega”, zaključila je Buhač, inače i sama iz Međimurja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.