Prati nas

Vijesti

Italija

Meloni ukinula socijalu pomoć za 170 tisuća kućanstava, Talijani bijesne

Desničarske stranke su više puta tvrdile da građanski doplatak nije potaknuo one koji bi mogli raditi da zaista rade, a ovaj socijalni transfer pravi je trn u oku vladi Giorgie Meloni.

Objavljeno

|

Taljanima ukinuta socijalna pomoć
Girorgia Meloni (screenshot: Youtube)

Stotine tisuća Talijana više nije u sustavu socijalne pomoći. Desničarska vlada premijerke Giorgie Meloni odlučila je postaviti strože uvjete za primanje takozvanog građanskog doplatka, a koji se primjenjuju od danas 1. kolovoza.

Prema medijskim izvješćima, oko 169.000 kućanstava bit će pogođeno drastičnim smanjenjem socijalne pomoći. Primatelji su o ovome obaviješteni SMS porukom prošlog petka. Od danas građanski doplatak primaju samo kućanstva u kojima žive maloljetnici, osobe s invaliditetom ili stariji od 65 godina.

Prema procjenama, ovaj socijalni transfer bi mogao biti ukinut za još 80.000 kućanstava kasnije tijekom ljeta. Južni dio zemlje posebno je pogođen novim mjerama. Napulj je grad s najviše primatelja ove naknade.

Sindikati i aktivisti su pozvali na prosvjede protiv ovakvih rezova. U nekim gradovima na jugu, ljudi su prosvjedovali ispred ureda Agencije za socijalno osiguranje. Jučer je nezaposleni muškarac provalio u gradsku upravu u općini Terrasini gdje je prolio benzin i prijetio da će sve zapaliti. Srećom, zaustavljen je.

Oporbeni političari oštro su kritizirali Vladin potez. Bivši premijer Giuseppe Conte, koji je 2019. godine uveo građanski doplatak, opisao je ovaj potez kao “ideološki rat” koji će se voditi na leđima najslabijih. Kritičari se boje “socijalne katastrofe”. Činjenica da je primatelji obaviješteni putem SMS poruke izazvala je bijes.

Desničarske stranke su više puta tvrdile da građanski doplatak nije potaknuo one koji bi mogli raditi da zaista rade, a ovaj socijalni transfer pravi je trn u oku vladi Giorgie Meloni.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.