Prati nas

Povjerljivo

Ima svoj stav

Mira: ‘Sretna sam što sin ne želi imati djecu, ne želim slušati ni o tuđim unucima’

I u prošlosti je bilo parova bez djece, ali to nije bila ni približno toliko česta odluka mladih ljudi, kao što je to slučaj danas. Mnogi su naši čitatelji u razgovorima izrazili zabrinutost oko te pojave, osobito oni u zlatnim godinama koji bi voljele imati unuke, ali su im djeca rekla da to nikada neće doživjeti. No, javila nam se i jedna umirovljenica koja jednostavno ne voli djecu, čak toliko da je prekinula odnose s prijateljicom koja nije htjela prestati pričati o unucima.

Objavljeno

|

Žene koje ne žele imati unuke
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Mira ima 70 godina i odraslog sina koji joj je otvoreno rekao da ne želi imati djecu. Mnoge bi žene na njenom mjestu to doživjele kao smak svijeta, ali ne i ova naša čitateljica koja je čak doživjela olakšanje. “Ja ga razumijem. Iskreno, nikada nisam voljela djecu, a kada je on bio mali, jedva sam čekala da odraste”, priznala je javno.

No, s druge strane njezina prijateljica, sve otkako je dobila unuku i unuka, ni na trenutak nije prestajala pričati o svojoj dječici. Nije marila što to nekoga, osim možda u par ključnih rečenica, uopće ne zanima.

“Ona jednostavno ne prestaje pričati o njima. Pogotovo o unuku koji je tek počeo govoriti. Stalna tema je što je novo rekao i kako je to rekao. Užasno je naporna i počela sam ju izbjegavati. Znam da nije jedina i da se njeno ponašanje može preslikati na većinu baka, ali ne mogu to više slušati”, objašnjava.

Oglas

Pokušala je indirektno

Na više joj je lijepih načina pokušala objasniti kako se osjeća. Čak joj je u početku probala reći indirektno. “Jednom prilikom odlučila sam joj pričati o svojim macama, koje nju uopće ne zanimaju, a sve kako bi možda shvatila da je naporno stalno slušati nešto što te ne zanima”, povjerava nam o situaciji koja nije urodila plodom.

Ne jednom rekla joj je, objasnila je nadalje, da je djeca ne zanimaju i da je sretna što njezin sin ne želi imati djecu. Međutim, sve to njezinu prijateljicu nije spriječilo da nastavi pričati o unuku.

“Jednom prilikom bilo mi je stvarno dosta i rekla sam joj da više ne želim slušati o njenim unucima, što je ona prilično teško prihvatila i od tada se gotovo više i ne družimo. Nas dvije se znamo već desetljećima, ona jako dobro zna kakva sam osoba i zna da sam veliki pozitivac i da nikada nikome ne želim zlo. Međutim, njena opsjednutost unucima je iznad zdravog razuma i nije se potrudila to kontrolirati nego se radije odrekla se svega što smo imale kao prijateljice”, opisuje svoje negodovanje gospođa Mira.

Frustracije su samo rasle

“Iskreno, meni je žao, ali sam prestara da bih se svakome prilagođavala i tolerirala i ono što me iznimno smeta. Neki će možda reći da sam se trebala prilagoditi i prihvatiti ovu prijateljičinu zaluđenost, međutim, ja smatram da nemam još puno vremena u životu i zato to svoje vrijeme ne mogu trošiti na frustracije koje sam imala nakon svakog našeg razgovora. Jasno mi je da neke bake svoje unuke vole i više od vlastite djece, ali to ne znači da ih i ja moram voljeti pod svaku cijenu”, iskreno nam se povjerila naša čitateljica Mira.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.