Prati nas

Vijesti

Po inerciji

Mrsić: Plenković umirovljenicima nije dao ništa, uskladio je mirovine po zakonu

Posljednjih dana opozicijski političari upozoravaju da je usklađivanje mirovina posljedica rasta plaća i inflacije te da premijer Andrej Plenković (HDZ) ne može preuzeti zasluge za taj nominalni rast.

Objavljeno

|

Posljednjih dana brojni političari upozoravaju kako premijer Andrej Plenković nije zaslužan za usklađivanje mirovina, već je to posljedica rasta plaće i inflacije, a koja jedrfinirana zakonom.
Mirando Mrsić (screenshot: Windays/Youtube)

Redovno usklađivanje mirovina najveće je od samostalnosti, nešto više od 8 posto, u programu N1 televizije komentirao je nekadašnji ministar mirovinskog sustava Mirando Mrsić (SDP).

“Andrej Plenković je zaboravio reći da se mirovine usklađuju po formuli rast plaća plus rast cijena i to je ono što je dovelo do ovako velikog povećanja. Plaće su otišle gore, inflacija je velika i to je razlog zašto je ovo povećanje veliko. Plenković nije ništa dao nikome, samo je po formuli uskladio mirovine”, govori Mrsić o usklađivanju.

Mrsić smatra da je vlada trebala napraviti drugi iskorak. Ističe da je kategorija umirovljenika sa sramotno niskim mirovinama trebala dobiti određene dodatke koji bi omogućili dostojanstven život. “Ima više načina na koji se može pomoći umirovljenicima. Ovo što se sada radi s mirovinskim sustavom nije dobro. Nisu zadovoljni ni umirovljenici, ni budući umirovljenici. Nije Andrej Plenković dao ništa, već je uskladio mirovine po zakonu”, rekao je.

Podsjetimo, Vlada RH će od iduće preuzeti plaćanje dijela mirovinskih doprinosa za dio radnika s manjim plaćama kako bi u konačnici isti dobili nešto veći neto iznos plaće. “Vlada je dirnula u mirovinski sustav. Deficit koji imamo u mirovinskom sustavu će biti još veći nego što je bio proteklih godina. To je sada Plenkoviću jednostavno jer se proračun puni dobro, ali doći će i trenuci da situacija neće biti takva i moje osobno pitanje je hoće li tada biti moguće isplatiti mirovine, s obzirom da će prihod u mirovinski sustav biti bitno manji. To je veliki problem koji nas čeka u budućnosti, ali to očito premijera i ministra ne brine”, komentirao je Mrsić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.