Prati nas

Ljubav

Traži pomoć

‘Nema više bračne intime, patim i ne znam što ću s njom i sa sobom’

Nesretni suprug, koji je u pedesetim godinama života, požalio se anonimno bračnoj savjetnici, koja za TheGuardian odgovara javno. Donosimo njezin stručan odgovor na pitanje što učiniti u situacijama kada bračni partneri s godinama postanu prijatelji i uživaju u društvu jedno drugoga, ali je među njima nestalo bračne intime i jedno od njih zbog toga pati.  

Objavljeno

|

Žena odbija odnose, muž je neutješan.
ilustracija: S. Bura/mj

“Supruga i ja smo u svojim 50-ima i zdravi smo, iako ona pati od anksioznosti. Nekad nam je intimni život bio izvrstan, ali od rođenja naše kćeri, koja je sada tinejdžerica, postupno se smanjivao. Zadnje tri godine niti jednom nismo vodili ljubav. Još uvijek imam apetit, ali žena mi kaže da je izgubila svaki interes za vođenje ljubavi.”

Nagovarao je suprugu u više navrata, povjerio se, da potraži stručnu pomoć. “Nekoliko je puta obećala da će potražiti pomoć terapeuta, ali nikada se nije ni naručila. Čini se da nije ni najmanje motivirana za to. Imam dojam da joj je čak vrlo neugodno i samo razgovarati o intimnim odnosima, do te mjere da sam postao oprezan i više to gotovo i ne spominjem”, objasnio je nesretni suprug. 

Čini se, ističe nadalje, da njegovoj supruzi brak bez intimnih odnosa sasvim odgovara. “Njoj je ovako dobro, veliki smo prijatelji i uživamo u društvu jedno drugoga. Međutim, ja se ipak osjećam frustrirano što ne možemo raspravljati o tome što se dogodilo s našim intimnim životom. Zapravo sam duboko u sebi baš ogorčen što je ono nešto lijepo što je prije bilo ključni dio naše veze, sasvim nestalo. Ne znam što ću po tom pitanju s njom i sa sobom”, objašnjava nadalje.

Potom je bračnu psihoterapeutkinju Pamelu Stephenson Connolly, koja se specijalizirala za liječenje seksualnih poremećaja, pitao: ””rebam li jednostavno prihvatiti da više nećemo imati spolne odnose ili trebam ustrajati u nagovaranju supruge da potraži liječenje?”

Odgovori je kratak i jasan: Inzistirajte nježno

Evo kako mu je  psihoterapeutkinja odgovorila: “Ustrajte. Točan razlog smanjenog libida vaše žene nije poznat, a postoje određeni čimbenici koje biste trebali razumjeti za vaše dobro. Anksioznost svakako može biti faktor koji doprinosi problemu, kao što mogu biti depresija, stres, hormonska neravnoteža, problemi sa viđenjem vlastitog tijela, neki drugi faktori odnosa, kao i određeni lijekovi i zdravstveni problemi”, objasnila je. Skrenula mu je potom pozornost na njegove riječi “sjajni prijatelji”.

”Važno je kako tko vidi sebe u kontekstu svog partnera. Sigurna sam da je za vas jako bolno biti prijatelj, a ne ljubavnik. Da rezimiram – ne odustajte od toga da potraži pomoć i nikako joj nemojte u razgovoru pripisivati krivnju. Radije joj budite joj partner u svim nastojanjima da poboljšate kvalitetu života za oboje.”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.