Prati nas

Mozaik

Stvar ravnoteže

Nije posao unuka zadovoljiti emocionalne potrebe bake

Jedva čekate da nekoga zaskočite pričama o unučadi i spremno vadite mobitel kako biste pokazali zadnju video snimku vašeg malog zlata? Nikad vam nije dovoljno vremena s unučetom? Maštate o danima koje ćete posve sami provodi sa svojom unučicom i nesretni ste jer vam njeni roditelji to ne omogućavaju? Možda imate problem.

Objavljeno

|

Bake koje su opsjednute unucima
ilustracija: S. Bura/mj

“Nema života bez unuka, oni su jedino važni u mom životu”, kaže jedna komentatorica u žustroj raspravi na Facebooku, a koju je potaknula ispovijest naše čitateljice. Čitateljica nam je, naime, povjerila da više ne može trpjeti opsesivno ponašanje svoje prijateljice, a prijateljica je opsjednuta unucima.

“Dan bez unuka kao da ne živim. Volim ih više nego što sam voljela svoju djecu”, kaže druga komentatorica. Treća pak dodaje: “Najradije bih umrla za svoje unuke da im pokažem koliko ih baka voli.” Sve su ovo, složit ćemo se, izjave ljubavi. No, nisu sve ljubavi dobre ni zdrave.

“Ne prestajete misliti o njima. Svakome tko vam se nađe na putu, od blagajnice u trgovini do frizerke u salonu, govorite kako se neodoljivo vaš unuk brčka u kadi ili kako mala unuka rado prebire po bakinom nakitu”, opisuje ovo opsesivno i maglovito stanje zaljubljenosti klinička psihologinja Georgia Witkin za portal Hella life.

“Unuci imaju sreće što imaju nekoga poput vas u životu. A i vi imate sreće što imate u svom životu brojne ljude koji vam pružaju radost. Međutim, kad toliko naglasite jedno područje života, postoje zamke na koje morate paziti”, navodi Witkin. U nastavku pročitajte njene savjete za zdrav odnos baka s unucima.

Živite u sadašnjosti

Nemojte biti usredotočeni na vrijeme koje nećete provesti sa svojim unucima toliko da ne uživate u vremenu koje provodite s njima. Ponekad smo toliko zaokupljeni budućnošću i onim što se neće dogoditi, da ne živimo u sadašnjem trenutku koji se događa. Kad ste sa svojim unucima, usredotočite se na sadašnjost i uživajte u svakoj zajedničkoj minuti.

Ne tovarite svoje potrebe na leđa unučadi

Nemojte očekivati da će unučad zadovoljiti sve vaše emocionalne potrebe; to nije njihov posao. Vaš odnos s njima je poseban, ali jedan odnos ne može vam pružiti sve što vam treba. Preveliko oslanjanje na unučad je prevelik teret za njih. Emocionalne potrebe morate zadovoljavati i na druge načine.

Ne budite sebični, imajte obzira

Nametljivost vas može udaljiti od roditelja vaše unučadi. Oni vas vole i vole vaše prisustvo, ali isto tako vole provoditi vrijeme s vlastitom djecom. Pustite im da imaju to vrijeme sa svojom djecom.

Mislite i na druge ljude koji vas trebaju

Razmislite o osjećajima svog supruga ili partnera. Kada odete provoditi vrijeme s djecom, što vaš suprug radi? Osjeća li da vas gubi jer veći dio energije posvećujete unucima? Pobrinite se da ostavite vremena za vas dvoje kao biste se ponovno povezali i stvarali zajednička iskustva.

Kako ostati ‘u ravnoteži’?

Klinička psihologinja Witkin ima i nekoliko savjeta za bake i djedove koji su osjetili da su prešli granicu zdravog i obostrano korisnog odnosa s unučadi te imaju potrebu refokusirati svoj život.

  • Nastavite se družiti sa svojim prijateljima, bavite se stvarima i aktivnostima koje vas zanimaju (a da nisu vezane uz unuke). Uključite se u aktivnosti koje vas inspiriraju. Neka vaš život bude širok i prostran, a ne uzak i ograničen.
  • Provedite vrijeme s drugim voljenim osobama. Uživajte u druženju jedni s drugima.
  • Sjetite se da su naša srca rastezljiva – u njima ima mjesta za mnogo ljudi.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.