Prati nas

Vijesti

Komentar

‘Sramite se, trgovci! Mirovine uskoro neće biti dovoljne za goli kruh’

Zašto država koja formira cijenu pšenice ne poseže za reguliranjem cijene konačnog proizvoda, dakle – kruha?

Objavljeno

|

Cijena kruha u Dubrovniku
ilustracija: S. Bura/mj

“Jutros sam otišao u najbližu trgovinu na dubrovačkim Pločama iza Grada kupiti kruh. Samo kruh, jer nam je samo kruh trebao. Tako sam imao prigodu saznati pravu cijenu kruha, jer sam ga do sada kupovao s ostalim namirnicama i nisam zagledavao cijenu”, piše za Fenix magazin Jure Burić, dubrovački liječnik i političar.

“Na blagajni me je čekalo pravo iznenađenje. Jedan kruh od 500 grama i jedan od 300 grama, dakle ukupno 800 grama platio sam 4,12 eura. Naravno da blagajnici ništa nisam govorio, jer ona cijenu ne formira, ona samo radi za svoju mizernu plaću i otkucava što joj na blagajnu donesu”, stoji u objavi.

“Iako ja sa svojom mirovinom nisam mjerilo onih s minimalnim mirovinama, ipak bih postavio pitanje onima koji kruh prodaju kao i nama svima koji taj kruh kupujemo: smatrate li da je normalno da se za 800 grama kruha mora izdvojiti negdašnjih 30 kuna ili sadašnjih 4,12 eura? Osobnog sam mišljenja da nije!”, navodi dr. Burić.

“Kako država koja formira cijenu pšenice ne poseže za reguliranjem cijene konačnog proizvoda, dakle – kruha?! Uvjeren sam da je to moguće, ako nikako onda kroz odricanje dijela poreza na kruh naš svagdašnji. I iz ovog primjera je razvidno kako naša zemlja definitivno ide stranputicom. To mora uvidjeti i nešto žurno poduzeti ova vlast i zaustaviti ovo divljanje cijena, počev od kruha pa nadalje”, analizira prvi župan Dubrovačko-neretvanski.

“Ako to ne napravi, samo će pokazati kako ne vodi računa o najsiromašnijem dijelu stanovnika ove naše opljačkane zemlje u kojoj kilogram kruha, preračunato iz cijene kruha koju sam platio u Dubrovniku, moraju plaćati 35 kuna, odnosno 4,6 eura. Ako se taj iznos pomnoži s trideset dana u mjesecu, i ukoliko nastavi ovo divljanje cijena, najsiromašniji umirovljenici Hrvatske još malo pa neće moći za svoju mirovinu priuštiti ni kupnju kruha.”

“Ta činjenica bi trebala zamisliti i beskrupulozne trgovce koji bi se trebali sramiti zbog ovakvih cijena kruh. A trebala bi zamisliti i sve nas koji na sve ovo pokorno šutimo i ne dižemo svoj glas prosvjed”, zaključuje Jure Burić u komentaru za Fenix magazin.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.