Prati nas

Vijesti

Inovacije

Srbija uvodi mobilne bankarske šaltere za umirovljenike

Svaka lokalna samouprava morat će uspostaviti evidenciju starijih osoba bez obiteljske skrbi, na temelju koje će se izraditi plan pomoći i podrške.

Objavljeno

|

Kako pomoći umirovljenicima u selima bez bankomata?
ilustracija: S. Bura/mj

Kako bi pomogla umirovljenicima i podigla im kvalitetu života, Srbija je najavila uvođenje brojnih inovacija, a među njima je i “mobilni bankarski šalter”. Dio je to Strategije Strategije za poboljšanje položaja starijih osoba za razdoblje od 2024. do 2030. godine.

“Za razliku od nekih prijašnjih strategija i akcijskih planova, koji su bili usmjereni na institucionalno stanovanje starijih osoba, naš prijedlog je usmjeren na aktivno i zdravo starenje, međugeneracijsku suradnju i socijalnu uključenost starijih osoba”, kazala je na predstavljanju dokumenta srbijanska ministrica demografije Darija Kisić.

Kako javljaju Novosti, među ostalim, kao posebni ciljevi istaknuti su: unapređenje javnih usluga za osobe treće životne dobi (posebice u ruralnim područjima), pristup programima cjeloživotnog učenja, sportsko-rekreacijskim i kulturnim sadržajima, unapređenje volonterskog djelovanja u lokalnim zajednicama, unapređenje zdravstvene i socijalne zaštite i prevencije od nasilja, podizanje svijesti stanovništva o potrebama i mogućnostima starijih od 65 godina.

Svaka lokalna samouprava morat će uspostaviti evidenciju starijih osoba bez obiteljske skrbi, na temelju koje će se izraditi plan pomoći i podrške. Osim “mobilnog bankovnog šaltera” za ruralna područja, kojim bi se poboljšala dostupnost poštanskih i bankarskih usluga, u prijedlogu se spominju i poboljšanje javnog prijevoza do sela, prilagodba javnih objekata kako bi bili dostupni starijim osobama s invaliditetom, pomoć i podrška obiteljima koje skrbe o starijim ukućanima, digitalno opismenjavanje i ovladavanje novim komunikacijskim medijima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.