Prati nas

Vijesti

Umirovljenici zajedno

Sve bliži prosvjed umirovljenika: inflacija i poskupljenja su neizdrživi

Tek kada se roba počne sve dulje zadržavati na policama zbog manjeg interesa kupaca, ili sve više praznih stolova bude u ugostiteljskim objektima, će svi oni redom brzo spustiti cijene.

Objavljeno

|

Kad će biti prosvjed umirovljenika?
ilustracija: S. Bura/mj

“Visoka inflacija koju prati enorman rast cijena doslovno svega vodi Hrvatsku prema sve izvjesnijem porazu u borbi protiv siromaštva radi čega bi Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada mogao biti i dan prosvjeda umirovljenika protiv rastućeg siromaštva”, najavljuje koalicija umirovljeničkih stranaka Umirovljenici zajedno.

“Usprkos vladinim paketima pomoći, najavljenom rekordnom usklađenju mirovina od 8 posto, povećanjima plaća i mirovina, i dalje raste broj umirovljenika koji sa mirovinom padaju ispod linije siromaštva. Da nam je prije nekoliko godina netko kazao da ćemo se u 2023. ‘radovati’ kada nešto poskupi ‘samo’ 20 ili 30 posto mislili bi da se šali”, navode umirovljenici u priopćenju pa dodaju da “uz enormna poskupljenja sve je više ljudi, posebno umirovljenika, koji su prisiljeni birati između potrebnog lijeka ili hrane, a svi znamo da bez hrane ili neophodnog lijeka za mnoge od njih nema života”.

“Hrvatska je kao što svi znamo omiljena turistička destinacija koju tijekom ljetnih mjeseci posjeti veliki broj gostiju što dovodi i do rasta potražnje za robama i uslugama. To su pak mnogi trgovci, iznajmljivači i ugostitelji vođeni pohlepom iskoristili za enormno podizanje cijena kako bi ostvarili što veću zaradu. Takvim ponašanjem je najviše pogođeno domicilno stanovništvo sa malim prihodima među kojima se najviše ističu upravo umirovljenici čiji prihodi već odavno ne mogu pratiti rast cijena.”

“Građanima treba biti jasno kako nije realno očekivati od Vlade ili nekog drugog da se miješa u zakone tržišta izuzev u specifičnim situacijama kao što je bio slučaj sa energentima. Živimo u tržišnoj ekonomiji u kojoj svatko za svoju robu ili uslugu može formirati cijenu koju god želi što znači da trgovci neće smanjivati svoje cijene sve dok god imaju dovoljno kupaca. Tek kada se roba počne sve dulje zadržavati na policama zbog manjeg interesa kupaca, ili sve više praznih stolova bude u ugostiteljskim objektima, će svi oni redom brzo spustiti cijene.”

“Umirovljenici zajedno – Politička platforma poziva udruge, umirovljeničke posebno, da svoje članstvo pokušaju informirati o kretnju cijena, posebno osnovnih živežnih namirnica u trgovinama ili trgovačkim centrima u njihovim sredinama. Umjesto kukanja ili ‘prijetnji’ Vladi građani uz pomoć mnoštva udruga mogu veoma brzo stati na kraj neopravdanom podizanju cijena bojkotom svih onih koji se u svom poslovanju vode pohlepom umjesto etikom koja podrazumijeva zaračunavanje razumnih marži.”

Nadalje, u Umirovljenici zajedno poručuju da neće odustati od borbe za potpuno novi izračun osnovice mirovine za sve umirovljenike na bazi 75 – 80 posto neto plaće kroz 10 vezanih (najboljih) godina, za povećanje AVM na 15 – 17 EUR.

“To u konačnici znači minimalno 615 eura mirovine uz 41/60-65, kao ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života. Jedino navedene izmjene mogu biti efikasno oružje u borbi protiv rastućeg siromaštva umirovljenika. Sve drugo je samo još jedan loša ‘politička kozmetika’ u funkciji PR-a”, stoji u priopćenju koalicije umirovljenika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.