Prati nas

Povjerljivo

Obiteljske mirovine

Tamara: Mirovina moje mame vrijedi 2 kutije cigareta

Nitko tko ne proba ne zna što znači živjeti sa 103 eura isključivo obiteljske mirovine, s kojima živi gospođa Slađana. Što joj od tog iznosa, kad plati režije, ostane, ne vrijedi puno kalkulirati, jer se tu nema što preračunavati. Možemo se jedino nadati – a nije navela u pismu u kojem nam je povjerila svoju muku – da ima nekoga svoga tko joj malo uskoči.

Objavljeno

|

Kako povećati obiteljske mirovine?
foto: Christian Wiediger/Unsplash

Čitateljica Kata udovica je već šest godina i brinu je primanja ispod minimuma. “Moj suprug je radio 39,8 godina. Nije dugo uživao svoju mirovinu – u koju je otišao prisilno prijevremeno, pa je dobio minimalnu. Od dana smrti supružnika skinut mi je automatski veliki postotak koji ido kraja života neću moći nadoknaditi, jer se kod nas mirovine ne dižu nego samo usklađuju i to jadno”, požalila se gospođa Kata.

Imaš kuću, nemaš prava

Požalila nam se na sličan problem i gospođa Slađana. “Suprug mi je umro prije godinu i pol i ja sada primam 103 eura obiteljske mirovine. Sramotno, ali moram nekako živjeti s tim. Jako sam bolesna i zdravlje mi ovako bolesnoj ne dopušta raditi, na pola radnog vremena nitko me, uvjerila sam se, i ne treba. Prava nemam nikakva. Išla sam pitati na socijalno za neki dodatak, pomoć, ali mi je rečeno da ne mogu dobiti ništa jer imam kuću. Zar trebam dati kuću da si mogu kupiti kruha i litru mlijeka?” pita se umirovljenica Slađana i zaključuje: “To je naša politika, naša domovina, sramota.”

Dodatak po supruzi – 10 eura

Pisala nam je i čitateljica Tamara koja se pobrinula da nakon majčine smrti njezin otac ostvari svoje pravo na dio obiteljske mirovine.

“Moj otac ima 86 godina i teško živi, ne može si priuštiti ni zdravu prehranu niti si osigurati adekvatni lijekove, k tome je ovako star i bolestan, ali i nemaran. On i majka namučili su se na svojim poslovima za ovu bijednu mirovinu. I na kraju moj otac dobije sramotno rješenje – na pokojnu majku ostvaruje pravo na 105 eura obiteljske mirovine, ali su mu zbog limita odobrili samo 10 eura. Strašno”, objašnjava gospođa Tamara.

U njenom se pismu može iščitati puno ljutnje, jer je izračunala da je majka cijeli život radila da bi tati ostalo koliko vrijede dvije kutije cigareta. “To je ravno za dvije kutije cigareta. Ma kao da će on sa tih 105 eura, da ih prima, oštetiti državu u svojih par godina života koliko mu je možda još ostalo? Hrvatska je postala sramota”, revoltirana je gospođa Tamara.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.