Prati nas

Vijesti

Kriminal

Tko potkrada umirovljenike u gospićkom staračkom domu?

Ravnateljica ne može ništa dok traje istraga koja je počela prije više od pola godine. Sve to vrijeme oni na koje se baca sumnja i dalje su ondje zaposleni.

Objavljeno

|

Kriminal u gospićkom staračkom domu.
Žrtva krađe Marija Brkljačić (screenshot: Nova TV)

U Domu za starije i nemoćne u Gospiću potkradaju se korisnici. Nova TV javlja da posjeduje anonimne snimke u kojima se korisnicima upućuju čak i prijetnje smrću ako progovore o protuzakonitim stvarima koje se događaju unutar te ustanove.

Nova TV otkriva da glavnu odgovornost za krađe zapravo snose pojedini zaposlenici tog istoga doma. Za sve je, doznaje Dnevnik Nove TV, znala i ravnateljica.

Oglas

Marija Brkljačić u gospićkom domu za starije živi već dva mjeseca, čim je došla iz sobe joj je ukradeno nešto više od petsto eura. “Kad se digla buka da je ukradeno, kad se čulo da smo otišli na policiju, onda ih je netko vratio”, opisuje Brkljačić.

U domu, doznaje se, to nije prvi put. Još je jednoj korisnici nekoliko mjeseci ranije s bankomata ukradeno više desetaka tisuća kuna. “Znate što, ako tko za to sazna, znate već da će vam glava letjeti”, čuje se na snimci. Autentičnost snimke koju posjeduje Dnevnik Nove TV potvrđuje i jedna od bivših zaposlenica tog doma, koja želi ostati anonimna. “U jednom trenutku sam čula da je korisnici rekla da će joj otpasti glava bude li pričala o protuzakonitim stvarima koje se događaju unutar ustanove”, kazala je bivša zaposlenica.

Ravnateljica doma – kada je bila suočena s upitima i sadržajem snimki nije bila iznenađena – i sama sumnja na neprihvatljivo ponašanje nekolicine djelatnika.

“Po prijavi krađe od korisnika, otuđenju novčanih sredstava o istom sam odmah podnijela krivičnu prijavu nadležnoj policijskoj upravi Ličko-senjske županije. Radi se konkretno o dva slučaja”, kazala je ravnateljica doma Ivanka Stilinović te istaknula da će postupiti u skladu sa zakonitim procedurama.

No krađe nisu jedini problem ondje. Jedna zaposlenica tvrdi kako njezina bivša kolegica konstantno omalovažava, zastrašuje i vrijeđa korisnike, a to dokazuje i snimka.

Iako je muškarac istaknuo da je plaćao kao da je nepokretna osoba, na snimci se čuje kako ga “nitko neće kupati” te da će “vidjeti što će dobiti”. Uz to, može se čuti i kako mu se prijeti. “Vi ćete meni svi prijetiti pojedinačno, malo ste se svi zalaufali. Mene briga i za petryje i za plenkoviće i za Milinovića. Pa ćete vidjeti tko stoji iza mene!”, može se čuti.

O svemu je Dnevnik Nove TV obavijestio i nadležno Ministarstvo socijalne politike koje je novinare uputilo na osnivača, odnosno županiju, ali i poručilo da će u ovaj dom poslati inspekciju.

Ličko-senjski župan tvrdi – u tom je domu inspekcija i ranije utvrdila nepravilnosti, no ovakve prijetnje su ga, kaže, prenerazile. “Inzistiram i ovim putem sad govorim u medije da ravnateljica i Upravno vijeće koje je imenovano poduzmu sve adekvatne mjere i da razriješe osobe s položaja, dužnosti i radnih mjesta ako su počinili kaznena djela prema štićenicima u staračkom domu”, poručio je župan Ernest Petry.

Ravnateljica ne može ništa dok traje istraga koja je počela prije više od pola godine. Sve to vrijeme oni na koje se baca sumnja i dalje su ondje zaposleni.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas