Prati nas

Vijesti

Zagreb

Tomašević objasnio novu politiku cijena najma gradskih stanova

Objavljeno

|

Cijena najma stanova u Zagrebu.
Tomislav Tomašević (foto: Sandro Bura)

Grad Zagreb namjerava uvesti novi model određivanja najamnine gradskih stanova, pri čemu glavni kriterij više ne bi bila kvadratura stana koji se iznajmljuje, nego visina primanja po članu kućanstva. Do 20. kolovoza Nacrt prijedloga Odluke o najmu stanova je u javnom savjetovanju.

Kako je objasnio gradonačelnik Tomislav Tomašević, cilj odluke je ustupiti javne stanove socijalnim kategorijama i onima s nižim i srednjim primanjima. Status se neće mijenjati najsiromašnijima, ali hoće onima s najvišim prihodima.

“Prema trenutno važećim pravilima, od ukupnog broja stanova koje grad iznajmljuje oko 2600 stanova u Zagrebu se iznajmljuje socijalno ugroženim osobama – po cijeni zaštićene najamnine koja se kreće između 20 i 40 eura za mjesečni najam. Njihov status i cijena najma novom odlukom se, uglavnom, neće mijenjati”, objasnio je zagrebački gradonačelnik.

“Miče se uvjet 10-godišnjeg prebivališta u Zagrebu, koji je i prema ocjeni pučke pravobraniteljice bio prestrog i zbog kojega je ova odluka do sada zaobilazila mnoge građane u potrebi – poput beskućnika i drugih socijalno najugroženijih građana”, dodao je Tomašević uz pojašnjenje: “Tako će za građane koji imaju od 30 do 50 posto mjesečnih primanja po članu kućanstva, a ako je to, recimo, četveročlana obitelj s primanjima od 1.600 eura, ona iznositi 15 posto od ukupnog prihoda, odnosno 240 eura.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.