Prati nas

Povjerljivo

Zbunjene su

Zbunjene snahe: ‘Naši muževi majkama kupuju darove za Valentinovo’

Valentinovo ili Dan sv. Valentina spomendan je na sv. Valentina koji se obilježava 14. veljače. Taj se dan obilježava i kao Dan zaljubljenih. No pripada li on samo romantično zaljubljenima?

Objavljeno

|

Kakav dar kupiti za mamu?
ilustracija: S. Bura/mj

Komu treba kupiti dar za Valentinovo i je li uobičajeno da odrasli oženjeni sinovi kupuju darove za Dan zaljubljenih suprugama, ali i svojima majkama? Na ovo smo pitanje naišli u jednoj domaćoj popularnoj Facebook grupi, no ubrzo smo ustanovili da nemaju samo Hrvatice ovu dilemu.

“Svekrva se naljuti ako joj moj muž ne kupi nešto za Valentinovo. U redu je da joj kupuje darove za Dan žena, ali baš za Valentinovo?! Ne razumijem to imam i osjećaj da je ljubomorna na mene”, napisala je tako jedna hrvatska snaha. Istovjetno je pitanje postavila i jedna sudionica rasprava na platformi za dijeljenje znanja Quora: “Je li normalno da odrasli oženjeni muškarac kupuje darove majci za Valentinovo?”

Sličan problem muči i jednu autoricu na platformi Reddit. “Moja svekrva se ljuti ako joj moj suprug ne kupi ništa za Dan zaljubljenih ili ne nađe vremena za posjetiti je tog dana, iako je moj svekar obasipa darovima i pažnjom. Ne mislim da joj i moj suprug treba slati čokoladno srce i kupovati joj plišane igračke i cvijeće svake godine”, piše ova Redditorica.

Dan ljubavi ili Dan zaljubljenih?

“Suoči se s stvarnošću. Majka je bila njegova prva prava ljubav. Bilo bi čudno da prestane pokazivati tu ljubav samo zato što ima drugu ljubav koja mu je jednako važna ili čak važnija. Problem bi bio da se za Valentinovo nije sjetio supruge”, najbolje je ocijenjeni odgovor na Quori.

“Mislim da je to vrlo slatko i govori nešto o muškarčevoj zahvalnosti prema majci i činjenici da cijeni njihov odnos. Sve dok ne zaboravi i mene razmaziti, sve je pozitivno”, napisala je druga komentatorica.

Redditori pak imaju posve drugačije viđenje ove stvari. “Ovo je jednostavno čudno i neprimjereno. Zvuči kao da misli da je ona centar svemira i da treba kontrolirati sve. I moja svekrva ima nekako nezdravu vezanost za mog partnera. Teško je to. Sretno”, s puno je razumjevanja napisala jedna sudionica rasprave.

“Mislim da bi Valentinovo trebalo biti romantično i potpuno je bizarno majci kupovati dar. Također smatram jako čudnim to što mnogi ljudi u komentarima slave ovaj romantični praznik s obitelji”, zaključio je raspravu jedan Redditor, a nakon što su brojni sudionici objavili kako za Valentinovo razmjenjuju sitne darove s članovima najuže obitelji.

Podsjetimo, Valentinovo ili Dan sv. Valentina spomendan je na sv. Valentina koji se obilježava 14. veljače. Taj se dan obilježava i kao Dan zaljubljenih. U Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao dana zaljubljenih uglavnom veže uz utjecaje iz američke popularne kulture, ali je u Međimurju i ranije postojao narodni običaj da se za djecu dan sv. Valentina ostavlja djeci peciva u obliku ptica u dvorištu, uz objašnjenje da je to dan kada ptice imaju svadbu, da se “ftičeki ženiju”.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.