Prati nas

Stil i ljepota

Napokon slobodni!

‘U mirovini nisam više tip-top skockana, dosta sam se mučila’

Na pitanje o tome jesu li u mirovini svoj ormar s odjećom sveli na razumniju mjeru te odijevaju li se jednostavnije nego dok su radili, i žene i muškarci dali su vrlo zanimljive odgovore. Žene su se mahom riješile uskih haljina i štikli, a muškarci košulja i odijela i ormar složili tako da više niti jedno jutro ne moraju razbijati glavu što će ih stiskati ili nažuljati, ili što će s čime kombinirati.

Objavljeno

|

Kako se odijevati u mirovini?
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenica Barbara, čitateljica platforme Quora, otkriva da nije od onih koji su totalno smanjili izbor u ormaru, ali se ipak odijeva udobnije.

“Imam dosta stvari jer ne volim stalno biti u istom. Zato često odem u second hand trgovinu i nađem si nešto lijepo u mojoj omiljenoj boji. U potpunosti sam ostala vjerna jakim bojama, volim crvenu i narančastu boju, a ima tu mjesta i za zelenu, plavu i ljubičastu. Za dan uvijek biram majicu bez rukava ili bluzu bez rukava, ali na kopčanje i to kombiniram s hlačama. Svi me mogu nadaleko vidjeti da dolazim, baš zbog tropske rapsodije boja na meni”, opisuje.

Što se tiče samog ormara, otkriva da čistu odjeću stavlja s lijeve strane, a onu koju je već nosila, a još je dobra za jednom obući, s desne strane. “A ako iz lijevog odjeljka nešto dugo ne odjenem, to ide u donaciju. Također imam zbilja puno šarenih čarapa, podijeljenih na kratke stopalice i na duže zimske čarape. Zbog čukljeva ne mogu nositi cipele koje nisu ekstremno široke, pa sam se nažalost morala oprostiti od nekih omiljenih. Kako bilo, više ne moram biti baš tip-top skockana, opametila sam se i opustila, a opet smatram da ne izgledam dosadno”, napisala je.

Izgorjela od mode 

Joanna je pak otkrila da je jedna od onih žena koje su u mirovini shvatile da su bile potpuno izgorjele zbog toga što su slijedile sve modne trendove.

“Provela sam nenormalno puno vremena i potrošila bezobraznu svotu novaca kako bih bila u skladu s trendovima. Obilazila sam dućane, naručivala preko interneta, nosila na kemijsko čišćenje, prala i peglala. I naravno, konstantno sam procjenjivala kako u tome izgledam, nisam li promašila s nečim u stajlingu. Tek kad sam otišla u mirovinu, shvatila sam koliko je to sve skupa bilo tragikomično. I zato danas imam vrlo malo udobne i ne preskupe odjeće. Ponekad čak nešto kupim i u second hand dućanu. Napokon sam slobodna!” priznala je.

“Da, mogu dva dana nositi isto”

Evo što je o tome napisala umirovljenica Margie: “Dogodi mi se da sam češće u istoj odjeći jer nešto primjerice nosim samo navečer, a onda ostavim prozračiti pa kad sutradan opet gledam što ću odjenuti, prvo mi to upadne u oči. Ako me netko u tome vidi dva dana zaredom, sigurno pomisli da sam stalno u istom”, napisala je.

“A drugi problem kod nas u mirovini – barem je kod mene tako – je taj što si pronađemo nešto što nam se sviđa i po svemu nam odgovara, i onda si to kupimo u više boja. Neke sam si stvari tako kupila čak i u istoj boji, pa možda netko misli da sam svaki dan u istome, a zapravo nisam”, otkriva Margie.

“Peremo i sebe i odjeću, hvala na pitanju”

Vicki se uznemirila na pitanje je li stalno u istoj odjeći jer je prvo pomislila ne odnosi li se to na predrasudu da se stariji ne peru, ili da ne peru redovito odjeću. “Peremo i sebe i odjeću. No, ako ste mislili nosim li stalno isti tip odjeće, o da, to je svakako istina. Ljeti stalno nosim hlače do ispod koljena i topove koji pristaju uz njih. Takvih hlača imam u širokoj paleti boja, materijala i stilova. U hladnijim mjesecima pak nosim traperice ili kakav lijep donji dio trenirke i uvijek ih slično kombiniram, no ponavljam da svaki dan odjenem čisto”, napisala je.

U svakom slučaju, objašnjava, nije više pod pritiskom da to mora biti neki poseban stajling. “Nakon što smo otišle u mirovinu, moja najbolja prijateljica i ja spakirale smo odjeću koju smo nosile za posao i donirale tijekom jedne akcije kad se pomagalo ženama bez primanja i posla, da se mogu pristojno obući za intervju za posao, i onda na poslu”, iskreno je otkrila i naglasila da je i štiklama definitivno rekla “zbogom”, dosta se maltretirala.

“Trebao bih nešto finije za sprovode”

Philip je pak napisao da se kod njega doista čini da je svaki dan u istome. “Riješio sam još davno svih odijela osim jednog dobrog sakoa za slučaj da me netko pozove na ples. Znam i da ću morati na kakav sprovod (uključujući svoj) i trebao bih kupiti nešto finije odjeće za takve prigode, ali zašto bih to učinio sada? Ne trebam to još”, smatra Philip.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.