Prati nas

Vijesti

Pobuna umirovljenika

Umirovljenik kroz suze: Plenkoviću, vidi kako živimo!

Prosječna mirovina iznosi tek oko 400 eura. Koalicija Umirovljenici zajedno traže da bude 615. U suprotnom za 1. listopada, Međunarodni dan starijih osoba, najavljuju prosvjed.

Objavljeno

|

S koliko novca preživljavaju umirovljenici?
Dragan Šolaja (scr: RTL)

Ne živi, nego preživljava. Kada plati režije, ostane mu tek oko 200 eura mjesečno. Dragan Šolaja iz Zagreba rekao je RTL-u da je cijena kruha bila ispod eura, a sada je dva eura. “Koliko je otišlo mlijeko? Sve osnovne namirnice koje kupujem u dućanu otišle su gore u nebo. Neka vidi ovo Plenković, neka vidi Vlada”, kaže kroz suze.

Da Vladine mjere pomoći nisu dovoljne, upozorava koalicija umirovljeničkih stranaka. Kako kažu, sve je to kaskanje za inflacijom. “Mirovina koju imaju nije dovoljna za preživljavanje i oni moraju onako iscrpljeni i poslije radnog vijeka bolesni još raditi da bi mogli preživjeti od prvog do prvog”, kazao je za RTL Lazar Grujić, koordinator političke platforme Umirovljenici zajedno.

Oglas

Prije nego što posegnu u novčanik, dobro ispitaju koliko što košta jer je za njih svaki cent bitan. “Mirovina, jedva čekam da dođe jer je potrošim već prije, skoro pola mjeseca prije. Trebala bi biti malo veća”, poručio je Brane Bujić iz Zagreba. Situaciju s mirovinom komentirala je i Ruža Liper. “Nemojte me pitati, jedva kraj s krajem. Očajno, otkad je došao euro, to nikad nije bilo tako skupo”, osvrnula se.

I broj starijih koji žive ispod linije siromaštva sve je veći. “Ne možete nikuda iz ove kože. To je što je”, rekao je Jovan Arbutina iz Dugog Sela. “Teško, kao i svi drugi penzioneri. Snađi se”, kazao je Zagrepčanin Stipe. “Samo na akciji i to je sudbina većine penzionera”, komentirala je Kata Mečerik iz Zagreba.

Prosječna mirovina iznosi tek oko 400 eura. Koalicija Umirovljenici zajedno traže da bude 615. U suprotnom za 1. listopada, Međunarodni dan starijih osoba, najavljuju prosvjed. “Na taj dan ćemo se okupiti da jasno kažemo Vladi da nas ima, da smo nezadovoljni i da očekujemo da ispuni svoje obećanje”, rekao je Grujić.

“Što se tiče izračuna mirovina, razgovore sa sindikatima počinjemo raditi tako da ćemo sve teme staviti na stol i pravodobno reagirati kao i do sada”, kazao je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Oleg Butković. Ne bude li tako, već za mjesec i pol slijedi novi prosvjed.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas