Prati nas

Povjerljivo

Nikako do 300 eura

Vesna (64): Ne znam tko je s mirovinom gore prošao, suprug ili ja

Umirovljenica Vesna (64) ne može vjerovati da su i ona i suprug tako loše prošli što se tiče iznosa mirovina. Ona nikako ne može dogurati ni do 300 eura, a pokojni suprug je dobivao malo veću mizeriju za 42 godine rada.

Objavljeno

|

Umirovljenici koji imaju malu mirovinu ukazuju na nepravedne životne scenarije i pogrešne izbore.
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Vesna je otišla u prijevremenu mirovinu koju je jedva dočekala, ne zato što se libila raditi, nego zato što su mnogi poslodavci u to vrijeme, kako tvrdi iz vlastitog iskustva, zaobilazili zakon na štetu radnika, a za svoju direktnu korist.

“Oboje smo imali srednju stručnu spremu i relativno dobar posao, međutim kako su firme oko nas propadale, tako smo mi na neki način bili prisiljeni šutjeti i raditi, ne pitati puno. Živjeti se moralo. Poslodavci su to iskorištavali – radili smo u firmama koje su nas prijavljivale na minimalac, a ostatak smo dobivali u koverti”, svjedoči gospođa Vesna.

S takvim nepoštenim odnosom prema njoj kao djelatnici, ona se, objašnjava, nikako nije mogla pomiriti. “Na svoju veliku štetu, dala sam otkaz. No, išla sam naravno opet nešto raditi dok sam čekala uvjete za prijevremenu mirovinu koja je nikakva”, otkriva nam.

Jesmo li živjeli na Marsu?

Još joj teže pada pomisao na to da su njezinom suprugu na mirovinskom za 42 pune godine staža izračunali samo 2.968 kuna, što bi danas iznosilo 393 eura. “On je danas pokojni, ali mi nikako nije jasno kako je moguće da toliki staž vrijedi toliko malo”, čudi se.

Potom nastavlja: “A ja danas nikako da doguram do 300 eura, primam svega 298,68 eura mirovine. Ne razumijem, zar smo danas mi umirovljenici najveći problem u ovom ludom društvu, a iza sebe smo ostavili tolike stanove, tvornice, bolnice i to sve iz samodoprinosa?! Kao da smo sve te godine živjeli na Marsu”, zaključila je svoje pismo umirovljenica Vesna.

Stjepan: ‘Ostane nam 200 eura od penzije’

Vrlo sličnu brigu brine i naš čitatelj Stjepan koji sa suprugom za hranu svaki mjesec mora rastegnuti svega 200 eura.

“S 41 i pol godine staža te 62 godine starosti kad sam umirovljen, ja sam dobio samo 400 eura mirovine. Kako mogu živjeti s time, ako mi pola iznosa ode na režije? Živim sa suprugom koja je bez primanja”, opisao je kratko i jasno svoju nezavidnu situaciju naš čitatelj Stjepan.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.