Prati nas

Vrt

Zeleni povrtnjak

Vrijeme je za sjetvu špinata, ovako ga posijte na ispražnjene gredice

U uvjetima suše, prekida se rast i kreće prerano cvjetanje, što je pojava koju vrtlari odgađaju što je dulje moguće. Najbolje vrijeme za zalijevanje špinata je rano ujutro.

Objavljeno

|

Što sijati u kolovozu? Kako posijati špinat?
ilustracija: mj/mojvrt

Ako ste mislili da je kolovoz mjesec u kojem isključivo beremo plodove proljetnog truda u vrtu, varate se. Vrijeme je da produžite sezonu berbe i da na prazne gredice s kojih ste pobrali ranije usjeve posijete vrste kratke vegetacije koje će u berbu stići najesen, tik prije zime ili u proljeće iduće godine.

U našem podneblju, špinat kojeg posijemo u kolovozu bit će taman za berbu krajem rujna ili u listopadu. Uz to, manje biljke i veće biljke s kojih smo obrali listove mogu preživjeti mraz, a padne li debeli snježni pokrivač koji će ih štiti tijekom zime, u proljeće ćete samo nastaviti berbu s iste gredice. U nastavku donosimo osnovne korake u uzgoju špinata.

Odabir sjemena

Za jesensku i zimsku sjetvu birajte otpornije sorte. Za striktno proljetnu berbu (iduće godine), sjetvu odgodite dok ne popuste vrućine, ako ih ima. No nemojte previše kasniti, jer biljke u zimu moraju ući s dobro razvijenim korijenom.

Priprema tla

Prije sjetve, pažljivo očistite gredicu od korova. Špinatu odgovara plodno tlo koje zadržava vlagu pa unesite u tlo nekoliko kantica dobro razgrađenog stajskog gnoja ili vrtnog komposta. Dodajte i uravnoteženo mineralno gnojivo (150 grama po kvadratnom metru). Ukopajte gnojivo u gornjih desetak centimetra tla. Izravnajte površinu gredice i uklonite veće kamenje.

Sjetva

Vrtnim grabljama napravite plitke jarčiće dubine do 3 centimetra međusobno udaljene 20 centimetara. U njih rijetko posijte sjeme špinata pa lagano pograbljate gredicu kako biste sjeme pokrili tankim slojem zemlje.

Prorjeđivanje

Ako je pregusto sijan, nekoliko tjedana po sjetvi, špinat valja prorijediti tako da razmak između pojedinačnih biljaka bude pet do osam centimetara. Počupane mlade biljčice možete iskoristiti za salatu.

Zalijevanje

Špinat je biljka koja zahtijeva dosta vode, stoga ga često zalijevajte, posebno tijekom sušnih razdoblja. Tek iznikle i mlade biljke posebno su osjetljive na isušivanje. U uvjetima suše, prekida se rast i kreće prerano cvjetanje, što je pojava koju vrtlari odgađaju što je dulje moguće. Najbolje vrijeme za zalijevanje špinata je rano ujutro. Valja izbjegavati zalijevanje navečer, jer mokre gredice i vlažno lišće tijekom noći mogu privući puževe i gljivične bolesti poput pepelnice.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.