Prati nas

Vijesti

Kriminal

Zašto se stariji prave da ne vide kad ih najbliži potkradaju

Vjeruje se da je financijski zlostavljana čak svaka deseta starija osoba, a najranjiviji su stariji ljudi koji ovise o pomoći drugih, osobito oni koji više ne mogu sami plaćati račune i podizati gotovinu s bankomata. Zbog alarmantnih statistika koje ukazuju i na to da stariji rijetko prijavljuju da ih se potkrada, a kako bi lakše shvatili problematiku, osvrnuli smo se na razloge zboh kojih šute i trpe.

Objavljeno

|

Starije osobe najčešće potkradaju osobe iz najbližeg obiteljskog kruga ili njegovatelji.
ilustracija: mj/mojervrijeme

Iako financijsko iskorištavanje starijih ima mnoge oblike, uključujući online prijevare, pokazalo se da većina prijava uključuje počinitelje koji su u rodbinskoj vezi sa žrtvom ili su s njom u odnosu povjerenja (poput njegovatelja) pa ćemo taj problem staviti na prvo mjesto, jer žrtvama najviše komplicira odluku o prijavi.

Zlostavljač je član obitelji ili njegovatelj

Čak i ako žrtva postane svjesna zlostavljanja, pokretanje postupka protiv voljene osobe može biti gotovo nemoguća i teška odluka za mnoge starije osobe, osobito ako na neki način ovise o zlostavljaču. Mnogi financijski zlostavljači pružili su neki oblik pomoći ili skrbi starijoj osobi i mogu uvjerljivo tvrditi da im oni duguju odštetu, dok je istina da su zlorabili povjerenje žrtve za osobnu financijsku korist, bez obzira na to što su se žrtvovali.

Zlostavljanje se događa malo po malo tijekom dužeg razdoblja

Financijsko zlostavljanje često se događa mjesecima ili godinama. To može biti spor, stabilan proces izvlačenja malih iznosa odjednom putem podizanja gotovog novca u banci, raznih bankovnih prijenosa, učestalih plaćanja kreditnom karticom itd. Počinitelji su metodični i odmjereni. Ne traže niti uzimaju iznose dovoljno značajne da izazovu sumnju u financijskim institucijama ili da se dovedu u situaciju da ih ispitaju članovi obitelji ili prijatelji žrtve. Nažalost, do trenutka kad se zlouporaba otkrije, možda će postojati tek male šanse za nadoknadu ukupne počinjene financijske štete.

Sram i strah

Kao i kod mnogih drugih djela zlostavljanja, žrtva može osjećati veliki sram. Ako ih se iskoristi, starije se često brinu da će rodbina osjetiti da se više ne mogu brinuti o vlastitim financijama. Kod financijskog iskorištavanja često postoji iluzija pristanka od strane žrtve, ali ona je podržana manipulacijom, prijevarom ili očiglednim dezinformacijama. Unatoč tome, žrtva se može bojati da će se smatrati mentalno nesposobnom ako prijavi iskorištavanje, kao i da će prijavljivanje dovesti do gubitka neovisnosti.

Ne znaju kako i gdje prijaviti zlostavljanje

Nakon financijskog prekršaja, otkrivanje gdje je otišao zloupotrijebljen novac može biti težak zadatak. No, prijavljivanje financijskog zlostavljanja je nužno kako bi se imalo čvrste dokaza nakon što se službeno i sustavno istraži na koje je sve načine zlostavljač djelovao. Jedino tako može se obuhvatiti puni opseg štete koja je proizašla iz takvih potkradanja i tek se onda mogu  poduzeti mjere potrebne za prekidanje začaranog kruga.

Sumnju na financijsko iskorištavanje možete prijaviti policiji, pozivom na broj 192.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.