Prati nas

Povjerljivo

Granica siromaštva

Ana i suprug nisu sretni: ‘Zar 75 godina staža vrijedi samo 650 eura?’

Umirovljenici Ani diže se kosa na glavi kad čita, kako se izrazila, prozivke ljudi koji imaju nešto veće mirovine, a koji kažu da su je zavrijedili dugim stažem i uplatama doprinosa. Ona svjedoči da dug staž i lijepa mirovina ne idu uvijek sretno ruku pod ruku. Baš nam o tome piše i naša umirovljena čitateljica Nada.

Objavljeno

|

Radili cijeli vijek za male mirovine, u starosti su siromašni
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenica Ana smatra da su i ona i suprug nepravedno zakinuti izračunom mirovina, te nam je opisala svoj slučaj: “Kako je samo lako pričati kad se ima, kako se lako hvaliti velikim mirovinama! A moj suprug i ja radili smo krvavi posao u mesnoj industriji i zajedno imamo 75 godina staža i ukupno svega 650 eura mirovine! Je li to dovoljno za lijepi život?!? Zato nam tako i ide kad pojedinci misle da vrijede više od drugih, misle da mi s malim penzijama nismo radili! E pa nije tako!” poručuje im umirovljenica Ana.

Ako podijelimo staž i mirovine ovog bračnog para, izračun glasi: svaki je radio 37,5 godina i za to prima 325 eura mirovine. Zaradili su je, ponavljamo riječi naše čitateljice Ane, na krvavom poslu!

Ni gospođa Nada i suprug nisu bolje prošli

Gotovo jednako loše su što se tiče omjera godina staža i iznosa mirovina, prošli i naša čitateljica Nada i njezin suprug. Ona nam piše: “Ne znam kakvo je to nepovoljno izračunavanje mirovine, mi koji smo se umirovili primjerice 2010. godine smo toliko oštećeni da to još nitko nije vidio! Viša primanja imaju valjda i oni koji nemaju staža”, požalila se i potom otkrila njihove mirovine u brojkama.

“Ja za 34 godine radnog staža primam 300 eura mirovine, a suprug za čak 39 radnih godina svega 350 eura. Nismo mi krivi što je je propala firma u kojoj smo radili i zbog toga morali otići u prijevremene mirovine. Kažnjeni smo zauvijek, ja sada imam 66 godina, a on 72 godine. Penale se ne ukidaju nakon uvjeta za starosnu, a ja ni na djecu nisam ostvarila pravo, kao ih ni nemam troje”, napominje gospođa Nada. Izračun mirovina ovog para, slično kao i kod gospođe Ane i supruga, glasi: zajedno imaju 73 godine staža i 650 eura mirovine.

Osvijestila je gospođa Nada davno da je samcima katastrofalno teško. “Mi s dvije mirovine imamo za pristojan život samo do pola mjeseca. Ne daj Bože da netko od nas dvoje umre, a drugi ostane sam”, riječi su kojima je zaključila svoje pismo razočarana umirovljenica.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.