Prati nas

Vijesti

Umirovljenici i Vlada

‘Bliže smo 13. mirovini i ukidanju penalizacije sa 65 ili 70 godina života’

Ministar mirovinskoga sustava Marin Piletić najavio je da uskoro u proceduru idu izmjene zakona – zakon o obaveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima i zakon o mirovinskim osiguravajućim društvima.

Objavljeno

|

Rok zapotpisivanje ugovora za mirovinu iz drugog stupa je godina dana.
ilustracija: S. Bura/mj

Na sastanku Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe razgovaralo se o modelima usklađivanja mirovina kako bi se dostigla da razina prosječne mirovne bude 50 posto prosječne plaće te o takozvanoj 13. mirovini.

Predjednica Matice umirovljenika Hrvatske, Višnja Fortuna, kazala je novinarima da su sada “nešto bliže rješenju”. Razgovaralo se i o smanjenju penalizacije radi ranijeg odlaska u mirovinu. Fortuna kaže, tražili su da njen postotak bude niži te da se u potunosti ukine s navršenih 65, odnosno 70 godina života.

Također je bilo riječi o ukidanju poreza na mirovine, rekla je Fortuna dodavši da su razgovarali i o minimalnoj mirovini. “Većina naših zahtjeva traži zakonske izmjene koje trebaju proći proceduru, a za to treba vremena”, zaključila je.

Raste jednokratna isplata iz II. mirovinskog stupa

Ministar mirovinskoga sustava Marin Piletić najavio je da uskoro u proceduru idu izmjene zakona – zakon o obaveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima i zakon o mirovinskim osiguravajućim društvima.

Cilj je osnažiti položaj II. mirovinskog stupa i 15.000 umirovljenika, odnosno 2,2 milijuna budućih potencijalnih korisnika mirovine. Ministar Piletić ključnom je ocijenio jednu od predloženih izmjena, kojom se omogućava jednokratna isplata individualizirane kapitalne štednje u visini 20 posto ukupno kapitaliziranih sredstava, umjesto dosadašnjih 15 posto.

Otvaraju se ulaganja u nekretnine

“Također smo odlučili ujednačiti dodatak na mirovinu iz prvog mirovinskog stupa i dvostupnu (27 posto), uvode se nove vrste imovine, u koju mirovinska društva mogu ulagati novac obveznih mirovinskih fondova, prvenstveno u nekretnine i imovinu nelistanih tvrtki, odnosno liberaliziraju se uvjeti ulaganja prema postojećem zakonu”, rekao je Piletić.

Naglasio je važnim za 2,2 milijuna osiguranika koji uplaćuju u drugi mirovinski stup, da će se od 1. siječnja iduće godine ukinuti ulazna naknada, a postupno će se smanjivati i naknada za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima. Dodao je i da se smanjuje izlazna naknada iz dobrovoljnog mirovinskog fonda.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.