Prati nas

Zdravlje

Nenadmašna

Cikla je čudo za zdravlje. Ipak, neki bi je trebali izbjegavati

Nitrati u cikli odgovorni su za snižavanje krvnog tlaka kod osoba s visokim tlakom, kako sugerira više istraživanja o ovoj moćnoj namirnici. Sok od cikle smanjuje i sistolički i dijastolički tlak.

Objavljeno

|

Koja hrana regulira krvni tlak?
ilustracija: S. Bura/mj

Manje upućenima, cikla može izgledati zastrašujuće. Krvavo je crvena te ima bogat zemljani okus i miris. No, definitivno vrijedi “uhvatiti se u koštac” s ovom nutritivno bogatim korjenastom povrćem, savjetuju stručnjaci čuvene Klinike Cleveland.

“Što se tiče koristi za srce i krvne žile, cikla je jedinstvena”, tvrdi nutricionistica Sarah Thomsen Ferreira. “Zahvaljujući kombinaciji spojeva, cikla može poboljšati protok krvi, unaprijediti zdravlje arterija, smanjiti razinu homocisteina te sniziti razinu LDL kolesterola.” Najzdraviji dijelovi cikle su tvari koje joj daju boje. Betalaini su prirodni biljni pigmenti koji posjeduju antioksidativna i protuupalna svojstva

Nutritivno je vrijedna

Ako tražite nešto što je nisko kalorično, ali bogato hranjivim tvarima i vlaknima, onda je skromna cikla pravi izbor. Dodavanje cikle u salate, juhe i druge svakodnevne obroke može obogatiti uravnoteženu prehranu. Osim toga, poput drugih plodova ljubičaste boje, cikla je bogat izvor antioksidansa. Ti prirodni spojevi štite stanice od oštećenja, a mogu i smanjiti rizik od bolesti poput srčanih oboljenja i raka.

Protuupalna svojstva

Kronična upala u tijelu povezana je s brojnim bolestima, uključujući dijabetes tipa 2, visoki krvni tlak, srčane bolesti, astmu i pretilost. Srećom, cikla može djelovati i protuupalno zahvaljujući visokom udjelu betalaina. Sve te dobrobiti možete maksimalno iskoristiti konzumirajući ciklu u obliku soka.

Sok je čudo!

Istraživanja su pokazala da sok od cikle utišava upalne procese u cijelom tijelu. Jedno istraživanje iz 2014. godine otkrilo je da kapsule s betalainom i ekstraktom cikle pomažu ublažiti bolove u zglobovima uzrokovane osteoartritisom. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bismo saznali puni učinak kapsula s betalainom na osteoartritis.

Sjajan izvor kalija

Korijen i list cikle dobar su izvor kalija, podsjeća Thomsen Ferreira. Kalij pomaže elastičnosti krvnih žila, što doprinosi sniženju krvnog tlaka, pružajući dodatne benefite za zdravlje srca i krvožilja. Sve ove prednosti ključne su za očuvanje dobrog zdravlja — i sve ih možete pronaći u cikli!

Bogat izvor nitrata

“Cikla sadrži nitrate. I oni pomažu proširivanju krvnih žila”, objašnjava Thomsen Ferreira. “To može pomoći u regulaciji krvnog tlaka te također poboljšati sportske performanse i funkciju mozga.” Istraživanja su pokazala da konzumiranje soka od cikle prije vježbanja povećava kardiorespiratornu izdržljivost, omogućujući duže vježbanje.

To je zato što se nitrati prisutni u cikli pretvaraju u dušičnu kiselinu u tijelu, što dalje povećava protok krvi. To poboljšava funkciju pluća i jača kontrakciju mišića.

Nitrati u cikli također zaslužni su za snižavanje krvnog tlaka kod osoba s visokim tlakom, kako sugerira više istraživanja o ovoj moćnoj namirnici. Sok od cikle smanjuje i sistolički i dijastolički tlak.

Osim toga, prehrana bogata nitratima također je povezana s poboljšanom funkcijom mozga. Budući da nitrati proširuju krvne žile, to omogućuje povećan protok krvi u mozak, što je korisno za kognitivnu funkciju.

Bogatstvo vlakana

Uključivanje cikle u redovitu prehranu odličan je način za povećanje unosa vlakana. Samo jedna šalica cikle sadrži 3,8 grama vlakana. A koristi za zdravlje koje pružaju vlakna su brojne. Vlakna vam mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi, održavanju zdrave tjelesne težine, snižavanju kolesterola i očuvanju uredne probave. Osim toga, uravnotežena prehrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od obolijevanja od bolesti poput raka debelog crijeva, srčanih bolesti te upalnih bolesti crijeva.

Ima li cikla nedostatke?

Cikla je bogata oksalatima koji mogu pridonijeti stvaranju bubrežnih kamenaca. Ako već imate bubrežne kamence, najbolje je da ciklu i listove cikle konzumirate umjereno. Međutim, za većinu zdravih ljudi, oksalati nisu problem. Kao dio uravnotežene i raznovrsne prehrane, cikla jednostavno ne može biti nadmašena.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.