Prati nas

Vijesti

Najranjivija skupina

HPC pruža besplatnu pravnu pomoć djeci bez pratnje i posebnim skrbnicima

Pružanje konkretnih informacija u malim, lako savladivim dozama kroz sve faze postupaka može ublažiti djetetovu nelagodu pri suočavanju s pravnim sustavom, koji ga može uplašiti, a s kojim se dijete obično tada prvi put susreće. Dobro obaviještena djeca imaju veće samopouzdanje i povjerenje u pravosudni sustav – osjećaju se sigurnije i slobodnije govore, što znači da se njihovi iskazi u većoj mjeri uzimaju u obzir te da mogu u većoj mjeri sudjelovati u postupcima.

Objavljeno

|

Tatjana Holjevac, HPC (foto: Sandro Bura)

Hrvatski pravni centar pruža besplatnu pravnu pomoć sukladno odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Ova pomoć obuhvaća pružanje pravnih savjeta i općih pravnih informacija ali ne uključuje zastupanje pred sudom. HPC pruža besplatnu pravnu pomoć i djeci bez pratnje i njihovim skrbnicima.

Dijete bez pratnje je državljanin treće zemlje ili osoba bez državljanstva mlađa od 18 godina koja je ušla u Hrvatsku bez pratnje odrasle osobe odgovorne za njega u smislu roditeljske skrbi sukladno hrvatskom zakonodavstvu, a to uključuje i djecu koja su ostala bez pratnje nakon što su ušla u Hrvatsku.

Takva djeca pripadaju skupini izrazito ranjivih osoba – ne razumiju hrvatski jezik niti poznaju hrvatski pravni sustav, nepovjerljivi su prema tijelima vlasti zbog trauma i proganjanja koja su preživjeli, proganjani su i nezaštićeni od strane svoje države, prisiljeni su na bijeg, preplašeni, izgubljeni, nesigurni, gladni i nevidljivi, a često napuštaju svoje zemlje zbog rata ili proganjanja.

HPC pruža pravnu pomoć djeci bez pratnje i imenovanim posebnim skrbnicima na način da im pravnice/i HPC-a daju pravne savjete kako ostvariti zakonom zajamčena prava djeci bez pratnje te na koji način je potrebno postupati prema djeci bez pratnje kako bi se najbolje i najbrže zaštitila njihova prava i interesi. Više o besplatnoj pravnoj pomoći potražite u priloženom videu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.