Prati nas

Povjerljivo

Težak svekar

‘Na rubu sam psihičkog sloma zbog svekra iz pakla. Kako dalje?’

Mlada majka strahuje za vlastito psihičko zdravlje i radije bi otišla u podstanare, nego trpjela takve uvrede. No suprug je taj koji je smiruje i govori joj da ni svekar neće živjeti vječno te da je glupo da zbog njega plaćaju podstanarski stan.

Objavljeno

|

Kako se nositi s agresivnim svekrom iz pakla?
ilustracija: S. Bura/mj

Iako se snahe najčešće žale na odnose sa svekrvama, ponekad zaškripi i odnos sa suprugovim ocem. Rijetko, ali dogode se i neizdržive situacije poput one koju je s javnosti podijelila 27-godišnja majka i supruga koja se osjeća psihički zlostavljano zbog neprijateljskih postupaka svekra.

“Živimo u istoj kući muž, dvoje djece, svekar i ja. Mi gore, on na donjem katu. Muž uglavnom cijeli dan radi ili je na terenima. Ja ne radim, s djecom sam kod kuće. Svekar je postao nemoguć čovjek, on živi još uvijek u tom stoljeću u kojem snaha mora slušati i ne smije izlaziti iz kuće”, početak je jadanja mlade majke u popularnoj grupi Mamine tajne na Facebooku.

Kaže, situacija bude dobra na nekoliko dana, a potom eskalira. “Svekar izmišlja gluposti. Ako nešto nedostaje, odmah kaže da sam ja to ukrala ili uzela. Ako me nema veći dio dana, a često je to zbog obveza oko djece, odmah prigovara kako samo hodam po selu.”

Roditelji je ne smiju posjećivati

Uz sve to, ne podnosi ni njene roditelje i naziva ih ružnim imenima. “Čak je i za mene mom djetetu nekidan rekao da sam kobila i kradljivica. Oko kuće se ništa ne smije baciti, niti skloniti ili uraditi, ako on to nije dozvolio. Muž je uvijek na mojoj strani, jer zna kakav mu je otac, ali uvijek kaže da ga pustim i da se ne zamaram time. Ali njega nema cijeli dan i on ne shvaća kako je to kad sve to doživljavaš”, piše očajna snaha.

Dodaje, strah ju je za vlastito psihičko zdravlje i radije bi plaćala stan, nego trpjela takve uvrede. No suprug je taj koji je smiruje i govori joj da ni svekar neće živjeti vječno te da je glupo da zbog njega plaćaju podstanarski stan. “A ja bih stvarno radije sad i plaćala stan i jela suh kruh, ali da imam neki mir. Ako je netko bio u nekoj sličnoj situaciji, neka me savjetuje što da više radim, kako da se postavim i kako da se nosim s tom situacijom” zaključuje ova 27-godišnja žena.

Je li to normalno ponašanje starije osobe? Nije!

Među odgovorima nekoliko je onih koji kažu da je to normalno ponašanje za stare osobe, s čime se i ne možemo složiti.

“Radim u staračkom domu i, nažalost, to je normalno ponašanje jednog starca. Njima je uvijek netko nešto ukrao. Ne daju baciti ništa, iako se radi o smeću. Ne daju ništa dirati jer je sve njihovo ‘zlatno’. Jedino rješenje je ili se odselite ili teško ignoriranje zbog svojih živaca. Najveći problem je što kako bude stario, postajat će sve gori. Kako tijelo stari, tako mozak zakazuje”, napisala je radnica doma za umirovljenike.

Je li zastrašivanje rješenje? Nije!

Druga komentatorica ima još manje razumijevanje za svekra iz ove priče pa kao izlaz vidi psihičko nasilje nad starcem. “Reci mu da ćeš ga snimiti i hospitalizirati u Vrapču, ako te krene napadati. Zaprijeti mu da ćeš mu uzeti poslovnu sposobnost i strpati ga u dom. Zastraši ga. On osjeća da te može žderati i zato ti to radi. Ili se nametni ili bježi. Za supruga snimi te situacije jer te očito neće razumjeti dok ne čuje na svoje uši”, napisala je.

Treba li pozvati stručnjake? Treba!

“Ne bi bilo loše da ga odvedete liječniku! Neurologu i psihijatru, naravno. Treba vidjeti je li bio takav i prije. A drugo, ignoriraj, ne slušaj što ti govori. Nema tebi on što reći gdje ćeš i što ćeš!” zaključila je treća komentatorica koja bi u priču uključila i stručnjake. I doista, oni bi mogli odgonetnuti razloge takvog neprihvatljivog ponašanja.

Uz to, autorica ovog potresnog pisma mora misliti i na svoj brak te učiniti sve da joj nerazumno ponašanje svekra ne razori obitelj. Zbog toga bi trebala otvoreno razgovarati sa suprugom o svojim osjećajima i iskustvima s njegovim ocem. Ne bi valjalo odbaciti i odlazak do bračnog terapeuta ili psihologa kako bi zajedno radili na rješavanju problema. Terapeut može pomoći u razumijevanju situacije i pružiti alate za bolju komunikaciju s obitelji. A vi, što biste vi učinili na mjestu očajne snahe?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.