Prati nas

Vijesti

Kako do pomoći?

Hrvatski pravni centar pruža besplatnu pravnu pomoć tražiteljima azila

Ne ustručavajte se – slobodno nas kontaktirajte za pomoć ako ste tražitelj, imate odobren status ili znate nekoga takvog kome bi dobro došla besplatna pravna pomoć. Pravnu pomoć i informacije za ovu ranjivu skupinu dajemo najčešće kao provedbeni partner UNHCR-a, UN-ove agencije za izbjeglice, poručuju iz HPC-a.

Objavljeno

|

Ana Martinić, HPC (foto: Sandro Bura)

Hrvatski pravni centar pruža besplatnu pravnu pomoć sukladno odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Ova pomoć obuhvaća pružanje pravnih savjeta i općih pravnih informacija ali ne uključuje zastupanje pred sudom.

Tražitelji azila, znači osobe koje su podnijele zahtjev za međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj zbog progona u zemlji podrijetla i koje  još uvijek čekaju odluku o svome statusu, i osobe kojima  je status zaštite u Hrvatskoj već odobren i imaju status azilanta, imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć. Ako imaju pravne nedoumice i pitanja i nisu sigurni koja prava im pripadaju, kako ih mogu ostvariti i mijenjaju li se ona ovisno o promjeni njihovog statusa, slobodno nam se mogu obratiti za pravnu pomoć.

“Svjesni smo izazova povezanih s jezičnom barijerom, i u potpunosti razumijemo važnost pravilne i razumljive komunikacije. S obzirom na to, predviđamo omogućavamo održavanja pravnog savjetovanja u prisutnosti prevoditelja. Na taj način olakšavamo održavanje samog razgovora i osiguravamo učinkovitu i sigurnu razmjenu informacija i savjeta te na taj način osiguravamo da informacije koje dajemo budu u potpunosti jasne i razumljive”, poručuju iz HPC-a.

Za besplatnu pravnu pomoć HPC-u se možete javiti na nekoliko načina: putem e-mail adrese [email protected], na brojeve telefona +385 (1) 2105 301 ili na broj mobitela (+385) 91 235 5523, svaki radni dan, od ponedjeljka do petka. Više o ovoj temi potražite u priloženom videu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.