Prati nas

Vrt

Kaos u voćnjaku

I vama su sada procvale voćke? Ovo su razlozi jesenje cvatnje

I u vrtlarskim grupama na društvenim mrežama sudionici rasprava također raspravljaju o tome koliko je normalno da voće, čiji cvat očekujemo u proljeće, uzaludno izbaci cvjetove u kasno ljeto i jesen.

Objavljeno

|

Zašto voće cvjeta u jesen?
foto: Ralph/Pixabay

Ovih dana, nekoliko naših čitatelja zabrinuto nam je poslalo fotografije svojih rascvjetanih voćki. Konkretno, radilo se o jednoj sporadično rascvjetaloj jabuci te o jednoj krušci.

Ono što valja znati jest da se jesenji cvat voća događao uvijek, no možda ne u opsegu u kojem se to događa posljednjih godina kada svjedočimo klimatskim ekstremima diljem planeta. Što kažu agronomi?

Cvatnja voćki, ali i proljetnih ukrasnih grmova, može se dogoditi ako je biljka tijekom ljeta izložena velikom stresu. Stresor može biti visoka temperatura, suša uz nedovoljno zalijevanje voćki, možda čak i neka bolest. U takvim uvjetima stablo štedi resurse i ulazi u fazu mirovanja.

Kada se uvjeti poprave, biljka “pomisli” da je proljeće pa “izasna” krene cvjetati. Pogotovo ako joj je obilno dostupan dušik. Zato u drugom dijelu vegetacije voćna stabla gnojim mineralnim gnojivom s nižim udjelom dušika u korist udjela kalija i fosfora.

Ako se ova situacija dogodila u u vašem voćnjaku, važno je znati da stabla obično ne “potroše” sve cvjetne pupoljke za jesenju cvatnju pa ih je vjerojatno ostalo sasma dovoljno za dobru proljetnu cvatnju i, nadamo se, sjajan urod. Slična je stvar i sa proljetnim cvjetajućim grmljem koje formira cvjetne pupove krajem ljeta. Potjera li ih stres u mirovanjem, popravkom uvjeta i ono će se rascvjetati.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.