Prati nas

Povjerljivo

Kad se dotakne dno

‘Kupam se u hladnoj vodi, a živim samo na brašnu, ulju, jajima i mlijeku’

U tako malo riječi toliko je muke stalo – naša umirovljena čitateljica s 240 eura invalidske mirovine opisala nam je kako izgledaju liječenje i prehrana nekoga tko, kad sve nužno poplaća, raspolaže s euro, dva dnevno. I to ne kao zdrava osoba, nego, dodatno naglašavamo, kao osoba koja je kronično bolesna.

Objavljeno

|

Umirovljenici u invalidskim mirovinama žive ispod linije siromaštva.
ilustracija: S. Bura/mj

Našu čitateljicu koja nam je poslala iskreno – i u vrlo malo sadržaja vrlo teško pismo – za potrebe teksta nazvati ćemo Lena, jer je željela ostati anonimna. Na početku obraćanja otkrila nam je da prima svega 240 eura mirovine te da je zbog teške kronične bolesti morala u invalidsku. Unatoč tako maloj mirovini, nisu joj svi lijekovi potpuno besplatni, neke doplaćuje.

“Platim sve režije i onda važem hoću li ići u ljekarnu po nužne lijekove, ili ću otići u trgovinu kupiti hranu. Snalazim se tako da umjesto dvije propisane tablete dnevno, ja uzmem samo jednu. Pijem i druge lijekove koje onda uzimam samo svaki drugi ili čak treći dan”, otkriva nam o svojoj tegobnoj situaciji gospođa Lena.

Vitamine može sanjati

Vitamine i minerale, koji su joj prijeko potrebni i za koje je dobila preporuke, ova umirovljenica si ne može priuštiti – gotovo nikad. Prije vitamina ipak dolazi hrana, ali njezini su obroci, svjedoči, doista skromni i od najjeftinijih namirnica.

“Moja se prehrana temelji na brašnu, ulju, jajima i mlijeku, a napominjem da imam masnoće 12 (preporučena vrijednost ukupnoga kolesterola trebala bi biti manja od 5,0 mmol/L, op.a.)”, požalila se gospođa Lena.

Potom je naglasila da je upoznata s preporukama liječnika i nutricionista da treba jesti što više zelenog lisnatog povrća, svježe ribe, nemasnog mesa, dovoljno orašastih plodova, kao i voće. “Na to se s ovakvom penzijom mogu samo nasmijati”, piše nam naša čitateljica.

“Liječenje je skuplje od povećanja mirovine”

Pita se potom, kad sve zbroji i oduzme: “Nije li liječenje kroničnih bolesti državi skuplje od toga da ljudima poveća mirovinu pa da si mogu i sami pomoći? Ne tražim ništa, samo nek’ mirovini dodaju nulu”, napominje. A naša opaska, koliko god gorko-ironično to zvučalo, glasi da bi kronično bolesnom samcu 2.400 eura mirovine i bilo po mjeri.

Vratimo se u stvarnost i gospođi Leni koja za kraj priznaje: “Zimu ću provesti u hladnom stanu, ionako se perem hladnom vodom. Na najnužniju zimsku obuću i odjeću ne smijem ni izdaleka pomišljati, ništa od toga”, zaključila je svoju ispovijest umirovljenica Lena.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.