Prati nas

Povjerljivo

Oj, nepravdo!

Ovo su iznosi mirovina ljudi s fakultetom i 47 godina staža

Umirovljenici s radnim stažom koji doseže i 47 mukotrpnih godina javljaju nam se krajnje razočarani iznosom penzija. Gordana, Zora, Veki i drugi mahom nam pišu da danas životare i pitaju gdje je tu pravda. Svi su nam otkrili koliko im sada, nakon svih usklađivanja, iznose mirovine i nitko od njih nije ni približno zadovoljan.

Objavljeno

|

Kolike su mirovine za puni staž?
foto: Sandro Bura

Gospođa Gordana svjedoči nam da je ostvarila čak 47 godina neprekidnog radnog staža na raznim radnim mjestima unutar organizacije. Za gotovo pola stoljeća rada i visoku stručnu spremu, iznos mirovine koju su joj izračunali na mirovinskom za nju je poput pljuske posred lica. “S toliko staža i s fakultetom, moja mirovina iznosi 650 eura mjesečno. Danas nemam ni za ručak. Molim da se preispita iznos moje mirovine i dodijeli mi se odgovarajuća mirovina, po godinama staža i opisima radnog mjesta”, revoltirani je vapaj umirovljenice Gordane.

Inače, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u lipnju je Hrvatska imala 16.273 umirovljenika koji su sakupili više od 46 godina radnog staža. Iz statističkog biltena HZMO-a nemoguće je je vidjeti koliko njih je imali takozvani beneficirani radni staž, no u prosjeku ova skupina ima čak 48 godina, tri mjeseca i četiri dana staža. Prosječna mirovina im iznosi tek 809 eura, pri čemu najniža mirovina ne može biti niža od 582 eura.

47 godina staža – 670 eura mirovine

Za 20 eura mjesečno bolje od Gordane prošla je umirovljenica Zora koja danas ima 73 godine, živi u manjem mjestu i već je osam godina u mirovini. I ona je ostvarila punih 47 godina staža, no ona ima srednju stručnu spremu, ali napominje da je dugo radila na rukovodećim mjestima.

“Radni vijek sam provela u turizmu. Radilo se koliko je trebalo i kako je zahtijevao posao. Unutar svih tih godina staža, čak 20 godina odradila sam na rukovodećim radnim mjestima i s polumenadžerskim ugovorima. Sve to za današnju mirovinu od 670 eura. Kakvo ujednačavanje? Žao mi je onih sa manjom mirovinom, ali zar smo mi koji smo više radili kažnjeni? Pravdo!” ljutita je još jedna umirovljenica.

43 godine staža – 500 eura mirovine

Gospođa Veki piše nam da je 43 godine radila kao voditeljica knjigovodstvenog servisa. “Mirovina mi danas za sve te godine iznosi samo 500 eura. Smatram da povlaštene mirovine ne bi trebale postojati. Naročito mirovine saborskih zastupnika, jer zašto se onda meni i drugima uzimalo ukupno primanje za izračun?!” ukazuje umirovljenica koja osjeća da ima nepravedno malu mirovinu u odnosu na godine staža i u usporedbi sa saborskim mirovinama.

44 godine staža – 493 eura mirovine

Gospodin Miroslav ostvario je 44 godine radnog staža i piše nam razočarano: “Mirovina mi iznosi 493 eura, toga ima samo na brdovitog Balkanu. Imam 68 godina i još uvijek radim na pola radnog vremena da bi mi život na nešto sličio”, svjedoči naš čitatelj.

42,8 godina rada – 495 eura mirovine

Javio nam se još jedan muški umirovljenik koji je u mirovinu otišao sa 42,8 godina radnog staža. “Moja mirovima za sve te godine mukotrpnog rada iznosi 495 eura i sa ovim usklađivanjima mi je jednostavno rečeno – nikakva”, požalio nam se.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.