Prati nas

Vijesti

Nacionalno vijeće

Petrović : Ne vidim perspektivu za umirovljenike, vladajući ubijaju socijalni dijalog

Sjednica je, kaže Petrović, bila dobra jer je otkrila poziciju vlasti koja ubija socijalni dijalog; i sa radničkim sindikatima i s umirovljenicima. Osim toga, dodaje, nisu skrivali da misle trošiti novac građana i stvarati novi javni dug.

Objavljeno

|

Koliki će biti iznos 13. mirovine?
Marin Piletić, Jasna Petrović (foto: mv)

Puno se očekivalo od jučerašnje sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u kojem sjede predstavnici Vlade RH i umirovljeničkih udruga. Prema izjavama nakon sastanka, čini se da je Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) zadovoljna dogovorenim, no nismo imali prilike čuti dojmove iz druge najveće umirovljeničke udruge – Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH).

Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović, nije toliko optimistična kao Višnja Fortuna (MUH) pa kaže za MojeVrijeme.hr da se zahvaljujući njenom inzistiranju najviše vremena na sjednici posvetilo II. mirovinskom stupu. Naime, Sindikat se zalaže za njegovo ukidanje, jer smatra da nije ostvario svoju svrhu.

S druge strane, vladajući najavljuju jačanje II. mirovinskog stupa, obećavaju da će omogućiti jednokratnu isplatu individualizirane kapitalne štednje u visini 20 posto ukupno kapitaliziranih sredstava, umjesto dosadašnjih 15 posto. Uz to odlučili su ujednačiti dodatak na mirovinu iz prvog mirovinskog stupa i dvostupnu.

Bildanje javnog duga

“Inzistirala sam na toj raspravi jer je protuzakonito stvarati javni dug kako bi se pokrivali dugovi i nestabilnost II. stupa za potrebe potrošnje. Naime, vladajući mirovinski dodatak dižu s 20 na 27 posto”, kaže Petrović, a svrha toga je, smatra, isključivo poticanje javne potrošnje.

Sjednica je, kaže Petrović, bila dobra. “Dobra, zato što je otkrila poziciju vlasti koja ubija socijalni dijalog; i sa radničkim sindikatima i s nama. Osim toga, nisu skrivali da misle trošiti novce građana i stvarati novi javni dug u korist inozemne financijske industrije za proizvod koji se samoukinuo. Naime, u prvom tromjesečju se 84 posto umirovljenika vraćalo u I. stup, a sada je to 82 posto. To je samo kupovanje dana mrtvacu”, analizira Petrović.

Korak bliže 13. mirovini i majčinskom dodatku za sve majke

“Iako je Piletić govorio vrlo pozitivno o 13. mirovini i o šest mjeseci dodanog staža za svaku majku, o drugome se nije očitovao. Ne vidimo neku perspektivu da će penzioneri s dna na kojem se nalaze, pogotovo srednja klasa, doći do dostojanstva. A oni su itekako zaradili penzije godinama staža i visokim doprinosima”, nastavlja.

Kao pozitivnu stvar sa sjednice Petrović ističe približavanje 13. mirovini i 6 mjeseci dodanog staža za sve majke. “Bio je nazočan i izvršni tajnik iz Ministarstva financija. On je sve odmah računao i pitao otkuda namaknuti taj novac. Naravno, odgovorila sam mu da ih uzme iz II. mirovinskog stupa. Vladajući su sigurni da će pobijediti na izborima, ali ne ponašaju se pošteno prema najslabijima i ugroženima. Dobili smo obećanja da ćemo biti u ‘paketu pomoći’, ali nama to nije dovoljno”, govori nam predsjednica Sindikata.

Razlaz Sindikata i Matice?

Uspoređujući izjave čelnice SUH-a s jučerašnjim izjavama šefice MUH-a Višnje Fortune, reklo bi se da su Sindikat i Matica pred razlazom, no do toga ipak nije došlo, kaže nam Petrović. “Ne, još ne. Ako dođe do razlaza, bit će to oko prosvjeda”, kaže Petrović i dodaje da je prosvjed izgledan jer je teško da će Vlada RH ispuniti zahtjeve koje su umirovljeničke udruge stavile pred nju.

“Matica do sada nikada s nama nije ušla u prosvjed. O tome već imamo prethodnu odluku. Naravno da ćemo biti spremni kad će to i ako bude potrebno”, zaključuje Petrović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.