Prati nas

Vijesti

Nema sloge

Posvađale se umirovljeničke udruge i stranke; pljušte međusobne optužbe

Udruge optužuju stranke da ih žele iskoristiti za politički probitak, a stranke uzvraćaju da udruge još jednom žele izigrati umirovljenike.

Objavljeno

|

Kad će prosvjed umirovljenika?
ilustracija: mv/hrt/n1

Nakon što su priopćili da ne stoje iza najava prosvjeda umirovljenika koji bi se navodno trebao održati 1. listopada, Sindikat i Matica umirovljenika dodatno su pojasnili svoj stav na društvenim mrežama. Naime, dvije najveće umirovljeničke udruge predale su svoje zahtjeve Vladi RH, a kako do danas nisu dobile odgovor ni odbijenicu, smatraju da još nije vrijeme za rezolutnu najavu izlaska umirovljenika na ulice.

“Lazar Grujić i Milivoj Špika iz političke Platforme Umirovljenici zajedno su najavili prosvjede umirovljenika za 1. listopada 2023. godine ostavljajući dojam da ih sazivaju zajedno s Maticom i Sindikatom umirovljenika. To nije točno. Udruge se ne bore za političke fotelje u Zagrebu, već za umirovljenike”, napisala je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna A. Petrović na Facebooku. Nije trebalo dugo čekati da se oglasi i prozvani dvojac iz koalicije umirovljeničkih stranaka.

“Kako se prije ili kasnije svatko razotkrije u svojim igricama tako su se svojim pismom SUH i MUH sami doveli na brisan prostor. Upravo su SUH i MUH prije više mjeseci poradi rastućeg nezadovoljstvo umirovljenika najavili prosvjed, a Platforma Umirovljenici zajedno pružila otvorenu podrška i pomoć u realizaciji prosvjeda. Podržavajući prosvjed mi smo više puta u javnosti iznijeli prijedlog da bi se prosvjed, Prosvjed protiv siromaštva,  iz više razloga trebao održati na Međunarodni dan starijih osoba odnosno 1. listopada, i to je bilo to”, napisala je Platforma u priopćenju.

“Još prije desetak dana je Višnja Fortuna (MUH) prije sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe (NV) pompozno najavila da će se na navedenoj sjednici, ili usvojiti njihov prijedlog o uvođenju 13. mirovine ili se u protivnom ide u prosvjed. Kako od 13. mirovine kao ni od bilo čega drugog što bi bilo u interesu umirovljenika na navedenoj sjednici nije bilo ništa, očekivao se od SUH-a i MUH-a još pompozniji poziv na prosvjed. Umjesto jasne reakcije i poziva na prosvjed SUH i MUH izlaze javno sa šest prijedloga uz novu ‘ozbiljnu prijetnju’ prosvjedom ako Vlada ne prihvati barem dva”, navodi koalicija.

“Kako se radi o prijedlozima kojima se ne rješava glavni problem odnosno rastuće siromaštvo umirovljenika kroz male mirovine, problem koji se može riješiti jedino novim izračunom osnovice mirovine za sve uz novu formulu (po prijedlogu Platforme Umirovljenici zajedno), tako je jasno da se ovim performansom pokušava još jednom ‘preveslati’ umirovljenike. Umirovljenici zajedno čvrsto stoje iza iznesenih prijedloga za umirovljenike, stoga nam ne pada na pamet ni sa kime trgovati interesima umirovljenika, još manje biti nekome izgovor ili alibi za kršenje obećanja. Na tiskovnoj konferenciji u petak 22. rujna ćemo javnost izvijestiti o tome što pripremamo za 1. listopada na Međunarodni dan starijih osoba.”

“Umirovljenici zajedno – Politička platforma ni na koji način ni sa bilo kime neće sudjelovati u prevari umirovljenika kojima se umjesto pošteno zarađene mirovine dostatne za život dostojan čovjeka kao alternativu nude razni PR paketi pomoći, milostinja u vidu šake eura svakih nekoliko mjeseci, moguća  13. mirovina bez ikakvog jasnog okvira, dodatni staž po djetetu, moguće ukidanje penalizacije, ukidanje poreza na mirovine, vraćanje instituta minimalne mirovine, povoljnije usklađivanje… Navedeni zahtjevi i zahtjevi Platforme Umirovljenici zajedno, ali sa jednom krucijalnom razlikom u odnosu na ‘zahtjeve’ SUH i MUH, navedeni prijedlozi nisu niti mogu biti ispred zahtjeva za povećanjem mirovina.”

“Prijedlozi MUH-a i SUH-a mogu biti isključivo nakon usvajanja odnosno primjene novog izračuna mirovina za sve na bazi 75 – 80 postoneto plaće u 10 najboljih godina uz AVM od 17 EUR što bi uz puni radni staž 41/60-65 jamčilo minimalnu mirovinu od 697 eura te ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina. Stavljanje zahtjeva SUH-a i MUH-a u prvi plan je zapravo smišljena PR igra kako se glavni problem, problem malih mirovina za 750 tisuća umirovljenika  uopće ne bi rješavao. Očito je da MUH i SUH novim prijedlozima prema Vladi žele skrenuti pozornost sa činjenice da su upravo oni bili ti koji su najavljivali prosvjed želeći se u javnosti prikazati velikim borcima za umirovljenike. Umirovljenici zajedno je svojom iskrenom podrškom prosvjedu po svemu sudeći pokvarila neke planove razotkrivši već pripremljenu predstavu u kojoj bi se još jednom odigrali ‘teški pregovori’ nakon kojih bi se udijeljene mrvice slavile kao kolosalni uspjesi ‘pregovarača’ sa Vladom.”

“Svi bi akteri naravno bili sretni a umirovljenici bi kao i svaki puta do sada bili izigrani. Umirovljenici zajedno – Politička platforma poručuju da ovaj puta već dobro uigrana predstava prevare umirovljenika neće proći”, stoji u priopćenju koje potpisuje Milivoj Špika i Lazar Grujić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.