Prati nas

Mozaik

Jeftino i ekološki

Robert ne kupuje toaletni papir, on ga uzgaja: To može svatko!

Korporacije uništavaju prašume i Zemlju da bi proizvele ogromne količine toaletnog papira koje čovječanstvo koristi, a Robert, kako kaže, ne želi živjeti na takav način.

Objavljeno

|

Koji je najbolji toaletni papir?
Robert Greenfield (scr: Facebook)

“Dosta mi je toga da novcem brišem dupe. Prosječna osoba u životu potroši 6.500 eura samo na brisanje dupeta. Ja ne želim tako trošiti novac”, kaže u jednominutnom dokumentarcu Robert Greenfield, mladić iz Sjeverne Karoline koji sebe predstavlja kao zagovornika očuvanja okoliša. Zato Robert sam uzgaja svoj toaletni papir.

Robert živi takozvanim off the grid stilom života, što znači da ima minimalno veze s civilizacijom i modernim egzistiranjem. To uključuje i nekorištenje infrastrukture poput telefona, električne mreže, vodovoda ili plinske mreže.

Svoj maleni drveni dom naziva skloništem, a toalet mu je drvena kutija na otvorenom s namontiranom zahodskom daskom. Za noćnih zovova prirode Robert tako može sjediti na toaletu i snatriti dok gleda zvjezdano nebo o kakvom mi u gradovima možemo samo sanjati. A potom će svojim uzgojenim toaletnim papirom obrisati najnježnije dijelove tijela i tako se još jače povezati s prirodom.

Dapače, Robert je zatvorio krug pa kompostirani vlastiti izmet koristi za uzgoj biljke stručnog nazova Plectranthus barbathus koja mu daje najmekše i najmirisnije listove za brisanje stražnjice. Riječ je o tropskoj biljci koju mnogi uzgajaju kao ukras u vrtu ili kući, a sada bi mogla postati još popularnija. “Nevjerojatno su mekani i čvrsti ti listovi, tako da vam ih prsti neće proparati dok brišete stražnjicu. Uz to, mirišu na metvicu”, navodi.

Korporacije uništavaju prašume i Zemlju da bi proizvele ogromne količine toaletnog papira koje čovječanstvo koristi, a Robert, kako kaže, ne želi živjeti na takav način. “Želim živjeti u skladu sa Zemljom. Ne zapovijedam nikome da mora brisati dupe lišćem, samo pokazujem da je moguće živjeti drugačije”, zaključuje Robert Greenfield.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.