Prati nas

Vrt

Vrtna umjetnost

Sedam trajnica koje uzgajaju vrtlari s izoštrenim osjećajem za eleganciju

Donosimo popis od sedam trajnica koje će svakom vrtu dodati na dinamici i uzbuđenju. Istovremeno, radi se o vrstama koje su profinjene i svjedoče o dobrom ukusu vrtlara ili domaćina.

Objavljeno

|

Koje su najbolje trajnice?
ilustracija: S. Bura/mj

Jednogodišnje cvijeće ili trajnice? Mnogi vrtlari odlučit će za jednogodišnje biljke, zato što nisu “dosadne” i zato što s njima svake godine vrt može izgledati “napucano” i drugačije.

S druge strane, trajnice, ne samo da su praktičnije i jeftinije na dugi rok, već su često i elegantnije, vrtu daju smisao, kontinuitet i smirenost. Zapravo, imati vrt pun trajnica ne mora značiti odreći se i jednogodišnjih cvjetnica, jer obje ove skupine ukrasnog bilja – sjajno se nadopunjavaju.

Ono što treba znati je da trajnice postaju jače i bolje iz godine u godine, no ipak zahtijevaju neku njegu kao što su orezivanje, malčiranje, zaštita od štetnika i navodnjavanje. U nastavku ovoga priloga donosimo popis od sedam trajnica koje će svakom vrtu dodati na dinamici i uzbuđenju. Istovremeno, radi se o vrstama koje su profinjene i svjedoče o dobrom ukusu vrtlara ili domaćina.

Lavanda

foto: Lucas de Moura/Unsplash

Obožavana zbog prepoznatljivog mirisa, lavanda je i prelijepi cvjetni dodatak vrtu koji dolazi u nekoliko različitih sorti. Uglavnom, kao mediteranska biljka, uspijeva u toplijim područjima, ali posljednjih godina pokazalo se da joj ni kontinentalni dio Hrvatske nije mrzak. Plavetnilo i senzacionalan miris koji tjera moljce i komarce, može li bolje?

Lavanda može postati prilično grmolika, a kada se posadi u redove, može poslužiti i kao niska živica. Izgleda prekrasno uz rub staze ili kao mirisni graničnik između dijelova vrta. Uz to, obožavaju je pčele i oprašivači te je izuzetno laka za uzgoj. Krajem ljeta bit će joj nužno orezivanje zbog kompaktnosti same biljke koja, kod slobodnog rasta, ima tendenciju ogoliti donje dijelove.

Hosta

foto: Hans Linde/Pixabay

Znate li da u nekim dijelovima Like hostu zovu ukrasnim kukuruzom? Poznate po tome da vole sjenu, hoste imaju velike raskošne listove koji mogu dati profinjenu izražajnost cvjetnoj gredici. Osim toga, s duge sortne liste možete odabrati biljku optimalne veličine lista, ali i boje; od bogatih zelenih nijansi do živopisnih žutih tonova ili plavosivih nijansi. One s prošaranim lišćem posebno su zanimljive i smione.

Listovi hoste će tijekom cijele vegetacije izazivati interes, no ni cvjetovi nisu za odbaciti. Ipak, bijeli ili ljubičasti cvjetovi koji će se izdignuti iznad lisne mase, nisu primaran razlog za uzgoj ove plemenite biljke. Zrele hoste razmnožavaju se u proljeće diobom busena, gotovo uvijek s potpunim uspjehom.

Hortenzija

Kako njegovati hortenzije?
ilustracija: S. Bura/mj

O omiljenim hortenzijama već smo nekoliko puta pisali. Ovi cvatući grmovi daju prekrasne, velike cvatove koji variraju od bijele do nijansi roze i ljubičaste. Uz malo kemije, možete dobiti i živopisno plave hortenzije. Unatoč velikim cvjetnim glavicama, dobro njegovane hortenzije u svaki vrt unose dašak elegancije. Hortenzije ne vole pripeku i vole vlažno tlo, no to već sigurno znate.

Kadulja

foto: Sean Foster/Pixabay

Brojne vrste roda Salvia mogu izgledati posve različito. Boja i oblik cvijeta značajno variraju čak i unutar vrste, ovisno o sorti. Općenito, kadulje su izdržljive i cvatu tijekom dužeg razdoblja. Za razliku od drugih biljaka koje pružaju boje samo tijekom nekoliko tjedana godišnje, neke kadulje će cvjetati tijekom proljeća, ljeta i još dalje. Baš zbog ovoga, sadnja kadulja je jednostavna odluka. Štoviše, kadulja će privući pčele i leptire pa će vaš vrt biti ispunjen životom i bojama.

Božur

Kako uzgajati božure? Kako uzgajati perunike?
ilustracija: S. Bura/mj

I o božurima smo pričali. To su doslovno “biljke za cijeli život” ili “biljke s kojima starite”, cvjetnice koje možete posaditi u djetinjstvu, a one će vas iz godine u godinu veseliti svojom raskošnom cvatnjom i pri tome će vas nadživjeti. Ovaj vjeran životni pratitelj, ako je riječ o drvenastoj vrsti božura, može narasti poprilično velik. Stoga, pripazite da ima dovoljno prostora, pogotovo ako sadite više grmova božura u istom dijelu vrta. Ako primijetite da stabljike imaju problema s pridržavanjem teških cvjetnih glavica, pogotovo nakon što ih natopi kiša, možda ćete im trebati pomoći dodavanjem potpornja. Više o božurima pročitajte ovdje.

Vučjak

foto: Goran Horvat/Pixabay

Nezaobilazan dio tradicijskih vrtova, ipak elegantan i smion. Visoke cvjetne klasove vučjaka ili lupine možete pronaći u gotovo svakoj boji koju možete zamisliti. Izgledaju izuzetno impresivno kada se posade u masi, no uklapaju se gotovo u svaki vrtni koncept. Biljka će pred zimu posve usahnuti. No ne brinite, u proljeće će se iznova pojaviti. Cvjetovi privlače pčele, leptire i oprašivače pa su izvrstan dodatak svakom vrtu. Sjajno se razmnožavaju sjemenom i dijeljenjem matične biljke te vole sunčane položaje.

Ukrasni luk

foto: Lachlan Gowen/ Unsplash

Iako nije jako popularan u među hrvatskim vrtlarima, ukrasni luk je još jedan smion i elegantan dodatak vrtu. Visoke stabljike izdižu se iznad lišća kako bi proizvele velike, atraktivne loptaste cvatove sastavljene od mnogo malenih cvjetova. Najčešće su ljubičaste boje, no postoje i bijeli varijeteti. Sade se kao lukovice u jesen, a cvatu u proljeće. Same biljke najbolje uspijevaju na sunčanim lokacijama, stoga izbjegavajte sadnju u sjenu. Dodatna prednost je što ih obično ne jedu glodavci.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.