Prati nas

Vrt

Malo traže, puno daju

Ove dvije trajnice će vas nadživjeti, uz malo brige žive 50-ak godina

Neke vrtne biljke mogu zahtijevati posebno puno održavanja, no postoje i one koje mogu uštedjeti vrijeme i energiju; iz godine u godinu. Dapače, neke vrste mogu trajati desetljećima s iznenađujuće malo održavanja.

Objavljeno

|

Kako uzgajati božure? Kako uzgajati perunike?
ilustracija: S. Bura/mj

Ako posadite trajnice, one će općenito cvjetati iz godine u godinu, za razliku od jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka koje svake sezone ili svake druge sezone kreću od sjemenke. Trajnice obično imaju kraći ciklus cvatnje od jednogodišnjih biljaka koje umiru nakon cvatnje. No zato traže i puno manje brige, što je, recimo, vrtlarima treće životne dobi jako važno.

Osim toga, pojedine trajnice mogu postati “biljke za cijeli život”. Uz njih se možete vezati pa čak i imati “svoju priču” s omiljenom biljkom, pamtiti gdje ste je i s kim kupili, imati je na fotografijama iz mladosti, slikati i djecu i unuke uz nju. Kvalitetna trajnica može starjeti s vama, baš poput dugovječnog kućnog ljubimca.

No, sve trajnice nisu iste. Neke će cvasti prekrasno tek nekoliko sezona, a zatim polako propadati, osim ako vrtlari ne interveniraju. Druge pak imaju iznimno dug vijek trajanja, opstaju desetljećima s minimumom njege. Ili čak i bez njege.

Koje su najdugovječnije trajnice?

Iako su kvalitetne trajnice skuplje u nabavci, na dugi rok su neusporedivo jeftinije. Tako jednom kupljenje sadnice božura i perunika mogu živjeti pedesetak godina bez ikakve opsežnije njege. Perunike će, dapače, preživjeti i potpuni vrtlarev zaborav tijekom ljetnih žega.

ilustracija: S. Bura/mj

Božuri (Paeonia sp.) mogu biti najdugovječniji među svim trajnicama, stoga se definitivno isplati investirati u njih. Zato prilikom sadnje valja odabrati mjesto na kojem će ostati – zauvijek. Iako toleriraju, božuri stvarno ne vole presađivanja pa tu intervenciju obavite tek u krajnjoj nuždi.

Sibirske i afričke perunike (Iris sp.) su dvije vrste koje će u vrtovima trajati i trajati uz tek mrvicu pažnje. Naime, sve perunike trebaju se podijeliti svakih nekoliko godina kako bi se potaklo cvjetanje, no čak i bez toga one će cvasti i rasti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.