Prati nas

Vijesti

Pojašnjenje

SUH: ‘Iza najava prosvjeda za 1. listopada ne stoje Sindikat i Matica umirovljenika’

Vlada se još nije izjasnila o četiri zahtjeva Matice i Sindikata pa je prosvjed jo uvijek u domeni mogućeg, ali ne i sigurnog.

Objavljeno

|

Prosvjed umirovljenika.
foto: SUH

“Nismo sazivači prosvjeda za 1. listopada”, poručili su Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske. Naime, Sindikat i Matica umirovljenika su najavile mogućnost održavanja prosvjeda umirovljenika i starijih osoba ako se što hitnije ne usvoje barem dva od njihova četiri glavna zahtjeva, ali do takvog sazivanja još nije došlo.

Sindikat pak podsjeća da je Platforma Umirovljenici zajedno odvojeno najavila da će se na Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada održati prosvjedi umirovljenika, bez da je jasno tko to saziva, gdje se to održava, tako da se stvara dojam kako umirovljeničke udruge zajedno s nekom političkim opcijama zajednički djeluju, pregovaraju s Ministarstvom i spremaju prosvjede.

“To naprosto nije točno. SUH i MUH su umirovljeničke udruge koje imaju svojih šest predstavnika u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, a pregovore vode putem socijalnog dijaloga i kao savjetodavno tijelo Vlade, te su članovi različitih radnih skupina za izmjene raznih zakona koji se odnose na umirovljenike i stariju populaciju. Umirovljeničke udruge nikako ne vode političke kampanje za izbore u Hrvatski sabor niti ograničavaju pravo svojih članova da biraju i budu izabrani u bilo koju stranku”, stoji u zajedničkom priopćenju Sindikata i Matice.

Oglas

Kad je riječ o mogućnosti organizacije prosvjeda, čelnice obje udruge su više puta najavile u medijima kako u slučaju da se ne povećaju mirovine i unaprijede prava starijih osoba, a nastavno na započete pregovore preko Nacionalnog vijeća, ostaje opcija organiziranja prosvjeda umirovljenika. Loptica je, dakle, na strani Vlade i očekuju se skori odgovori, objašnjavaju.

Što traže umirovljeničke udruge?

“Umirovljeničke udruge Sindikat i Matica umirovljenika su 4. rujna 2023. na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe iznijele četiri glavna zahtjeva i dva za nastavak pregovora, a cilj kojih je poboljšanje položaja umirovljenika”, stoji u priopćenju.

“O ta se četiri zahtjeva (promjena modela usklađivanja mirovina na stopostotni indeks rasta povoljnijeg faktora – plaća ili inflacije; uvođenje trajnog dodatka kao oblika 13. mirovine; ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike navršavanjem 65 godina; priznavanje prava na dodani staž od šest mjeseci po djetetu svim umirovljenicama), kao i otvaranju novih dvaju zahtjeva (ukidanje poreza na mirovine; vraćanje instituta minimalne mirovine) pregovara i vode se različite varijante izračuna.”

“Dio umirovljenika je predstavljanje antiinflatornih mjera Vlade RH, u kojima se dio odnosi i na šesti jednokratni dodatak umirovljenicima do najviše 700 eura mirovine,  doživio kao konačni rezultat pregovora umirovljeničkih udruga, iako to nije točno. SUH i MUH su se protivile takvom izračunu dodatka, smatrajući da  treba uvesti dodatak za sve umirovljenike, koji će k tome ući u izračun mirovine, ali njihov prijedlog je  zaobiđen. Umirovljeničke udruge su pozdravile zadržavanje niskih cijena plina i struje, kao i povećanje broja proizvoda kojima će Vlada ograničiti cijene.”

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.