Prati nas

Vijesti

Komentar

Štrik za Grbinovu političku karijeru

‘Gospodo političari, ostavite stare na miru i stavite sebi štrik oko vrata. Štrik na kojem se lagano ljuljajte dok ne pukne’, piše Jasna A. Petrović.

Objavljeno

|

Peđa Grbn, štrik oko vrata
ilustracija: S. Bura/mj

Baš je dobro kad se parlamentarne stranke probude pred izbore pa počnu govoriti o umirovljenicima i starijim osobama. Dobro je i kad u svojim programima o mirovinskom sustavu i pravima umirovljenika imaju i kvalitetne inicijative kojima praktički predlažu iste modele kakve su godinama javno zagovarale umirovljeničke udruge Sindikat i Matica umirovljenika, piše za Glas umirovljenika Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata.

Dobro je i kada na političkoj sceni vlada ponuda od lijeva na desno, pa stariji građani, njih četvrtina svih glasača, mogu doista birati. Lijepo je i da prema najnovijim podacima CRO-Demoskopa HDZ ima 25,4 posto sigurnih glasača, SDP 15,5 posto, a Možemo 11 posto.

Kad odmetnuti Socijaldemokrati Davorka Vidovića ne bi trošili svima nama vrijeme i novac na svojih 1,6 posto podupiratelja prema Crobarometru u kolovozu i vodili telefonske ankete ispitujući građane bi li oni radije Plenkovića ili Tedeschija za premijera, još bi SDP imao neke šanse. Ali sada je Grbin stavio štrik na vrat starijih birača.

Neki pametni savjetnik mu je rekao da na Svjetski dan prevencije suicida 10. rujna ove godine, objavi poruku autentične umirovljenice koja poručuje: “Bolje je štrik oko vrata, nego se mučiti. Radiš cijeli život pa umjesto da odmaraš i uživaš u mirovini, moraš strahovati hoćeš li imati za kruh.”

Grbin je ovime stavio štrik na svoju političku karijeru i ugrozio relativno dobar rejting svoje stranke. U zemlji u kojoj gotovo 40 posto svih samoubojica čine stariji od 65 godina, a velik broj njih kao način samoubojstva, neovisno o spolu, bira upravo štrik oko vrata, takva je reklamna poruka opasan okidač, štetna, glupa i promašena.

Gospodo političari, smrtnost starijih je već ionako porasla zbog siromaštva i depresije. Da, dijelom upravo zbog toga što nemaju dovoljno za zdravu hranu i lijekove. Što si ne mogu plaćati hitne pretrage, što su im djeca iselila ili ih nisu u stanju pomagati. Gospodo političari, ostavite stare na miru i stavite sebi štrik oko vrata. Štrik na kojem se lagano ljuljajte dok ne pukne.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.