Prati nas

Vijesti

Sindikat i Matica

‘Ukinite nepravednu alimentaciju koju je uvela Milanka Opačić’

Sada je prilika da Vlada RH kao predlagatelj izmjena i dopuna Zakona o privremenom uzdržavanju, ispravi postojeće nepravde i greške, provodeći svoju politiku zaštite starijih osoba i umirovljenika, kao najranjivije skupine najviše izložene siromaštvu.

Objavljeno

|

Zašto djedovi i bake moraju plaćati alimentaciju?
ilustracija: S. Bura/mj

S obzirom da je u tijeku postupak donošenja izmjena i dopuna Zakona o privremenom uzdržavanju, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske od Ministarstva obitelji i socijalne politike traže ukidanje nepravedne alimentacije koju djedovi i bake moraju plaćati unucima, a u slučaju kada roditelji djece ne izvršavaju tu svoju obavezu. Obrazloženje prenosimo u cijelosti.

Institut obveze uzdržavanja unučadi od strane baka i djedova uveden je u Obiteljski zakon 2014. godine. Tadašnjoj ministrici Milanki Opačić kao inicijatorici možda je cilj bio zaštititi djecu, a zapravo je naštetila stotinama starijih osoba, propisavši obvezu da bake i djedovi budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unucima, ako njihov sin, ili u rjeđim slučajevima kćer, ne plaćaju uzdržavanje.

Napominjemo da takvo zakonsko rješenje ne postoji ni u jednoj europskoj zemlji, jer je besmisleno tražiti alimentaciju od djedova i baka koji nisu ni pravno odgovorni za svoje unuke. Također, Zakonom o privremenom uzdržavanju ista je ministrica propisala da se prije ostvarenja prava na uzdržavanje od strane države treba podnijeti zahtjev za uzdržavanje od djeda i bake po roditelju koji izbjegava plaćanje.

Takva je odredbe apsolutno kontroverzna, jer prisiljava roditelja s kojim dijete živi, prije nego zatraži državnu alimentaciju, isto zatražiti od bake i djeda, odnosno roditelja bivšeg partnera koji ne plaća obveze za dijete. Zakon kaže da tek ako se tijekom sudskog postupka “učini vjerojatnim”, odnosno potvrdi da baka i djed nisu u mogućnosti financijski doprinositi uzdržavanju unuka ni iznosom u visini propisane državne alimentacije, može podnijeti zahtjev za privremeno uzdržavanje.

Šokantna odredba koju ne uspijevamo ukinuti već devet godina! Ta se zakonska odredba nije namjeravala maknuti, a umirovljeničke udruge inzistiraju da se teret državne obveze za pomaganje djece makne s leđa siromašnih staraca i starica.

Zakon proizvodi obiteljske sukobe

Umirovljeničke udruge smatraju da je prilikom donošenja zakonskih rješenja za obveznike uzdržavanja trebalo voditi računa ne samo o materijalnoj dobrobiti djeteta, već i o emocionalnom odnosu članova obitelji, da ih se ne izlaže intenzivnom stresu, jer najčešće su upravo djeca koju ovim institutom štitimo, dodatno traumatizirana zbog obiteljskih sukoba vezanih uz uzdržavanje.

K tome, u uvjetima kad je preko 67 posto mirovina ispod hrvatske linije siromaštva za samca, a svaki treći umirovljenik u riziku siromaštva, već devet godina se kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe protivimo da bake i djedovi budu obveznici plaćanja uzdržavanja za svoje unuke i nerijetko ovršavani do granica nemogućnosti preživljavanja, jer Ovršni zakon propisuje mogućnost oduzimanja čak tri četvrtine mirovine za uzdržavanje s naplatom dugova.

Osnujte alimentacijski fond

Također, smatramo nužnim hitno osnivanje državnog alimentacijskog fonda koji bi se odmah aktivirao u slučajevima kada roditelj zbog gubitka posla ili bolesti nije u mogućnosti podmirivati financijske obveze prema djetetu određene pravomoćnom sudskom odlukom, a kojim bi bili razrađeni i kriteriji za djedove i bake koji opravdano nisu u mogućnosti preuzeti obvezu uzdržavanja unuka. Tako bi se propisalo i kako bi isplaćena sredstva iz alimentacijskog fonda roditelj vratio kada pronađe posao ili ozdravi, odnosno moglo bi ga se ovršiti u korist države. Navodno se ovim izmjenama Zakona o privremenom uzdržavanju ustanovljuje takav fond, što pozdravljamo.

Dakle, umirovljeničke udruge i dalje ističu nepravednost, nelogičnost i neodrživost postojećih zakonskih rješenja. Sada je prilika da Vlada RH kao predlagatelj izmjena i dopuna Zakona o privremenom uzdržavanju, ispravi postojeće nepravde i greške, provodeći svoju politiku zaštite starijih osoba i umirovljenika, kao najranjivije skupine najviše izložene siromaštvu.

Posljedično svemu gore navedenom neophodno je izvršiti izmjene kako naprijed navedenog Zakona, a također, kad to bude moguće, i Obiteljskog zakona, ukidanjem svake obveze bakama i djedovima da uzdržavaju unučad.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.