Prati nas

Mozaik

Mirna koegzistencija

Svekrva i snaha ne moraju se gledati preko nišana: Pravila za korektan odnos

‘Mrzim svekrvu i ona mene. Čiča miča, gotova je priča’, napisala je jedna hrvatska snaha. No ne mora biti tako. Zaboravite visoka očekivanja. Umjesto da razmišljate o stvarima kakve bi trebale biti, bavite se stvarima kakve jesu. To znači da trebate prihvatiti cijelu paletu osobnosti koju proširena obitelj donosi kao i sve druge stvari koje ne možete promijeniti.

Objavljeno

|

Kako imati dobar odnos svekrve i snahe?
ilustracija: mj/mojevrijeme

„Mrzim svekrvu i ona mene. Čiča miča, gotova je priča.“ S tim je jednostavnim riječima svoj odnos sa suprugovom majkom opisala anonimna sudionica rasprave o svekrvama na najvećem domaćem forumu. Iako se loš odnos podrazumijeva, on može biti dobar, zapravo i odličan. Važno je temu sagledati s obje strane i poštovati nekoliko jednostavnih pravila.

Za svekrve

1. Poštujte njen odgojni stil, čak i kada se ne slažete s njim. Puno toga se promijenilo od vremena kada ste vi odgajali svoju djecu. Sada ste samo baka, a ne šefica. Zaslužite snahino poštovanje tako da poštujete njena pravila kad ste s unucima.


2. Poštujte njen odnos s majkom i ne natječite se. To je bitka koju ne možete dobiti.

3. Poštujte njen odnos s vašim sinom i ne ogovarajte ju pred njim. To je bitka koju ne možete dobiti.

4. Dobro roditeljstvo se uči u hodu, a ona daje najbolje od sebe. Odajte joj priznanje i prisjetiti se kakvi ste vi bili u istoj ulozi.

Za snahe

1. Poštujte njegov odnos s majkom, što god mislili o njoj. Možda ćete ga odvući na svoju stranu, a protiv nje, ali zbog toga će patiti cijela obitelj, pogotovo djeca.

2. Svi djedovi i bake imaju pravo upoznati svoje unuke i obrnuto. Vodite računa o tome da djeca provode dovoljno vremena nasamo s djedovima i bakama. To je jedini način da uspostave kvalitetnu vezu.

3. Progledajte nekad bakama i djedovima kroz prste – bez razloga. Možda su djecu nahranili slatkišima ili su im kupili suludo skupe igračke. Oni na taj način pokazuju svoju ogromnu ljubav prema unucima, a ne nepoštovanje prema vama.

4. Budite oprezne ako ste majke sinova. Jednog dana, ako budete imale sreće, bit ćete svekrva i baka. Ponašajte se u skladu s tim.

Za snahe i svekrve

1. Ograničenja su super. Zdrave granice nam čuvaju razum i odnose s drugim ljudima. Postavite svoje granice i poštujte one koje ima vaša svekrva ili snaha. Kada se nađete na suprotstavljenim stranama, pokušajte situaciju sagledati iz njenog ugla.

2. Zaboravite visoka očekivanja. Umjesto da razmišljate o stvarima kakve bi trebale biti, bavite se stvarima kakve jesu. To znači da trebate prihvatiti cijelu paletu osobnosti koju proširena obitelj donosi kao i sve druge stvari koje ne možete promijeniti.

3. Uvijek mislite na djecu i vrijednosti kojima ih trebate naučiti. Želite li ih podučiti spletkarenju i nepoštivanju drugih ili povjerenju i suosjećanju?

4. Budite velikodušni i volite.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP