Prati nas

Vijesti

Tko ima pravo na nacionalnu mirovinu? Danas je isplata za kolovoz

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života uz ispunjavanje niza drugih kriterija.

Objavljeno

|

Božićnica za umirovljenike
foto: Markus Spiske/Unsplash

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) je objavio da danas, 15. rujna, počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za kolovoz 2023. Naknadu će dobiti 6.943 korisnika, a za to je osigurano 834.303,50 eura iz Državnog proračuna.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.


Uvjeti za nacionalnu mirovinu

Kako navodi HZMO, moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 120,71 EUR/909,49 kn.
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja. Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Koliko iznosi nacionalna mirovina?

Nacionalna naknada od  1. siječnja 2023. iznosi 120,71 eura mjesečno. Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu, objašnjava HZMO.

Zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP