Prati nas

Vijesti

Pravila

Tko od nezaposlenih ima pravo na 100 eura Vladine pomoći?

Prvi, ali ne i jedini, uvjet je da je nezaposlena osoba u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bila upisana najkasnije 1. rujna 2023. godine.

Objavljeno

|

Uvjeti za nacionalnu mirovinu
foto: Markus Spiske/Unsplash

U sklopu petog paketa pomoći građanima i gospodarstvu, jednokratna novčana naknada će tijekom listopada biti isplaćena i nezaposlenim osobama, objavljeno je na sjednici Vlade RH.

Prema riječima premijera Andreja Plenkovića (HDZ) 100 eura naknade će dobiti 73.000 nezaposlenih osoba, što će u cijelosti koštati 7.3 milijuna eura. Na Zavodu je trenutno u evidenciji 101.949 nezaposlena osoba pa je evidentna razlika od gotovo 30.000 nezaposlenih osoba koje nemaju pravo na pomoć po osnovi nezaposlenosti.

Uvjet za primanje ove pomoći je da je nezaposlena osoba u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bila upisana najkasnije 1. rujna 2023. godine. Dodatni kriterij je da osoba ne smije biti primatelj zajamčene minimalne naknade.

Uz to, naknadu ne može primiti nezaposlena osoba koje je sama dala otkaz pa se u evidenciji HZZ-a vodi kao nezaposlena osoba kojoj je radni odnos prestao svojom voljom.

U petom paketu mjera su predviđena i jednokratna novčana primanja za građane u sustavu socijalne skrbi ili u sustavu u skrbi o hrvatskim braniteljima. Građani kojima će biti isplaćena naknada po ovim osnovama, ne mogu ostvariti još jednu naknadu kao nezaposlene osobe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.