Prati nas

Vijesti

Umirovljenici zajedno

Umirovljenička koalicija kritizirala Fortunu: 13. mirovina je kao jeti

Umirovljevnici zajedno misle da su na sjednici predstavnici Vlade RH i umirovljeničkih udruga razgovarali o krivima stvarima na krivi način.

Objavljeno

|

Kad dolazi 13. mirovina?
Višnja Fortuna (ilustracija: mv)

Koalicija umirovljeničkih stranaka Umirovljenici zajedno oštro je kritizirala jučerašnju sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe nakon koje je predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna izrazila zadovoljstvo dogovorenim i razumijevanje sporosti realizacije dogovorenog. Umirovljevnici zajedno misle da su na sjednici predstavnici Vlade RH i umirovljeničkih udruga razgovarali o krivima stvarima na krivi način.

“Pompozno najavljivana sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe ostavila je na kraju gorak okus svima koji su očekivali konkretne prijedloge ili rješenja kojim bi se umirovljenike konačno počelo izvlačiti iz sve dubljeg ponora siromaštva u koji ih svaki dan sve više upada”, stoji u najnovijoj objavi Platforme Umirovljenici zajedno.

“Ne možemo vjerovati da u fokusu Vijeća kao najvažnije pitanje nije bilo traženje žurnog rješenja kako obzirom na rast prihoda proračuna izdvojiti cca 2 (dvije) milijarde eura koliko je zapravo potrebno da bi se ostvario prijedlog Vlade za dostizanje prosječne mirovine od 50 – 60 posto prosječne plaće”, prioćila je umirovljenička koalicija.

“Umjesto prethodno navedenog i od životne važnosti za dvije trećine umirovljenika u fokus se bez ikakve potrebe, izuzev skretanja pozornosti, guraju priče o smanjenju ulaznih i izlaznih naknada, smanjenju naknada za upravljanje II. mirovinskim stupom, dodacima ili povećanjima jednokratne isplate sa 15 na 20 posto”, piše platforma uz navod da je guranje štetnog II. mirovinskog stupa zapravo bježanje od pravog problema.

U opširnom otvorenom pismu Umirovljenici zajedno izražavaju “zadovoljstvo i poštovanje prema postupcima predstavnika Sindikata umirovljenika Hrvatske koji su se kroz izjave same predsjednice SUH-a Jasne. A Petrović nakon sjednice NV praktično ogradili od ‘rada i rezultata’ iste.”

“Ništa dalje od forsiranja priče o II. mirovinskom stupu nije ni priča o 13. mirovini koja se nudi kao lijepo umotani poklon kojim se zapravo ništa ne rješava, a k tome i sve više sliči na priču o jetiju, svi o 13. mirovini već dugo pričaju ali je nitko nije vidio, a kada će – ne zna se” priopćavava umirovljenička platforma i proziva predsjednicu Matice umirovljenika Hrvatske Višnju Fortunu:

“Bilo kako bilo sada očekujemo odgovor predsjednice MUH-a o pozivu na prosvjed jer je prije sjednice Vijeća bila rezolutna sa: ili će biti 13. mirovina ili će biti prosvjed. A 13. mirovina je kako smo već naveli i dalje poput jetija.” Jučerašnju izjavu Višnje Fortune o rezultatima sjednice pročitajte na ovoj poveznici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.