Prati nas

Vijesti

Posao i novac

Usporedili smo plaće zagrebačkih i njemačkih grobara, jako se razlikuju

Neto plaća pak ovisi o puno čimbenika i varira od osobe do osobe. Prema dobrovoljnim anketama koje provode specijalizirani portali, njemački grobari zarađuju oko 14 eura po satu.

Objavljeno

|

Koliko zarađuju grobari?
ilustracija: S. Bura/mj

Grad Zagreb objavio je natječaj za radna mjesta u podružnici Gradska groblja. Kako smo jučer javili, zapošljavaju petero grobara i grobarica, a nedostaje im i troje manipulatora pokojnicima.

Dio naših čitatelja otvoreno je prigovorio ponuđenoj plaći te smatraju da su u Hrvatskoj ta zanimanja potplaćena. Dapače, s obzirom na težinu posla, vjeruju da ih treba nagraditi mjesečnom plaćom u visini liječničke ili, recimo, ministarske. Zato smo provjerili koliko zarađuju grobari u Njemačkoj, a sve smo usporedili s uvjetima koje nudi Zagrebački holding.

Prema podacima koje je objavio njemački portal bw24.de, radno mjesto grobara pripada u pet najneželjenijih poslova, unatoč pristojnoj plaći. Portal navodi da je riječ o vrlo teškom zanimanju jer zahtijeva puno snage, ali ne samo u smislu fizičke snage. Nije svatko sposoban obavljati taj posao, stoji u analizi.

Zarada prije odbitaka

“U Njemačkoj je posao grobara dobro plaćen. Grobar može zaraditi do 42.800 eura bruto godišnje. Industrija pogrebnih usluga u Njemačkoj je sektor koji i dalje cvjeta. U 2021. godini ostvario je promet od preko 2,1 milijarde eura”, zaključuje portal.

Dakle, radi se o bruto plaći, iznosu od kojega se odbijaju razna davanja i doprinosi. Prema ovoj računici, ponovimo, grobar u Njemačkoj godišnje može zaraditi 42.800 eura bruto, dok je godišnja zarada zagrebačkog grobara 13.900 eura bruto. U tu računicu nismo uvrstili dodatke na plaću zagrebačkih grobara koji ukupno godišnje iznose 1.584 eura.

Pretvoreno u mjesečnu bruto zaradu, njemački grobar zaradi 3.566 eura bruto, dok je mjesečni bruto zagrebačkog grobara 1.158,28 eura.

A koliko im od toga sjedne na račun?

Neto plaća pak ovisi o puno čimbenika i varira od osobe do osobe. Prema dobrovoljnim anketama koje provode specijalizirani portali, njemački grobari zarađuju oko 14 eura po satu ili 28.796 neto godišnje, što je mjesečna plaća od 2.400 eura. Portal erieri.com navodi da godišnje prime i oko 317 eura bonusa.

Njihovi zagrebački kolege, očekivano, zarađuju bitno manje. Tako novozaposleni grobar Gradskih grobalja s dvoje djece može mjesečno računati na 926,63 eura neto. Tome se u Zagrebu pribrajaju dodatni mjesečni primici u neto iznosu 132 eura, plaćena godišnja karta za gradski i međugradski prijevoz, dodatna godišnja nagrada, regres, božićnica, dar za djecu mlađu od 15 godina povodom blagdana sv. Nikole te dar u naravi za Uskrs.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.