Prati nas

Povjerljivo

(Ne)uređena država

Žive od čistog hrvatskog zraka: ‘Pet mjeseci nismo vidjeli ni centa od mirovine’

Voljeli bismo pisati samo lijepe priče iz umirovljeničkog života, ali nećemo zatvarati oči pred problemima naših umirovljenika koji nam svakodnevno iznose svoju nezavidnu situaciju. Društvo neće napredovati i problem se neće rješavati ako na njih ne ukazujemo, stoga je ovaj članak posvećen ljudima kojima mjesecima kasni rješenje o mirovini  I žive od, što se države tiče, zraka.

Objavljeno

|

Čisti hrvatski zrak
ilustracija: S. Bura/mj

Naš čitatelj, kojeg ćemo za potrebe teksta nazvati Borna, svjedoči da ima 41 godinu radnog staža i već pet mjeseci nula kuna mirovine.

“Radio sam 41 godinu, od toga 39 godina u Hrvatskoj I dvije godine u Sloveniji te imam šest godina benificija. Sada imam 62 godine života i početkom travnja podnio sam zahtjev za mirovinu. Do današnjeg dana nisam dobio rješenje. Punih pet mjeseci im treba da mi obračunaju mirovinu, toliko o tome kakvo smo društvo”, opisao nam je svoju situaciju gospodin Borna.

Aljkavost na djelu

I gospođa Ivana je, piše nam, ljuta na “našu aljkavu administraciju”. Ljuta je i na političare koji ne mare za ljude s malim ili nikakvim primanjima, a koji “svašta obećaju u vrijeme predizbornih kampanja”.

Zato nam piše: “Užasno sam ogorčena, muž koji se vodi da je u mirovini od četvrtog mjeseca još nije dobio nit’ rješenje nit’ jednog centa od mirovine. Moj suprug je čovjek koji je na ratištu bio 400 borbenih dana, koji gotovo nikad nije bio na bolovanju. Sada mora čekati mirovinu za koju ni ne zna kolika će mu biti! Ìako živimo u manjem gradiću, to ne znači da su naše režije i troškovi zivota manji, već upravo suprotno, život u gradićima na moru je daleko skuplji nego u većim gradovima u unutrašnjosti!”, ukazuje gospođa Ivana na nepravdu koju trpi njezina obitelj.

‘Gospodine, u postupku je’

“Gdje je tu zakon isti za sve? Sigurna sam da, kad bi se radilo o nekom saborskom zastupniku, mirovina bi bila riješena u vrlo kratkom roku. No, moj muž je bio radnik u kuhinji i njegovi dokumenti leže negdje zabačeni. Svaki put kad se obratio mirovinskom i pitao kad će dobiti mirovinu, odgovori su glasili ‘u postupku je’. Pitam se samo, do kada?! Da li čovjek mora umrijeti prije nego što dočeka mirovinu? Slobodno objavite što nam država radi”, svjedoči gospođa Ivana.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.