Prati nas

Vrt

Uspavani ružičnjak

7 savjeta majstora vrtlarstva: Pripremite ruže za zimski san

Ruže su široko cijenjene zbog svoje elegantne pojave, očaravajućih boja i mirisa na kojima se baziraju najfiniji parfemi, što ih čini jednim od najpopularnijih cvjetova na svijetu. Ovi ključni koraci će osigurati da vaši grmovi ruža izađu iz zimskog sna zdravi, snažni i spremni za novu sezonu cvjetanja.

Objavljeno

|

Kako zaštiti ruže od snijega i hladnoće?
ilustracija: S. Bura/mj

Nakon proljetne njege, ljetnog i ranojesenjeg uživanja u cvatu, vrijeme prvih jakih mrazova označava da i naše ruže moraju na zimski počinak. Zapravo, priprema za spavanje počinje već u kolovozu kada obavljamo posljednju prihranu. Kako to rade pravi majstori vrtlarstva pročitajte u nastavku ovog priloga.

Posljednja gnojidba u sezoni

Zadnju dozu gnojiva nanesite do sredine kolovoza, otprilike 100 grama po biljci. Kasnija prihrana potiče novi rast koji je osjetljiv na jesenske mrazove. Koristite mineralno gnojivo s niskim udjelom dušika, ali većim udjelom kalija i fosfora. Dobar izbor bilo bi gnojivo u omjeru 8-12-6. Nemojte u tlo unositi specijalna sporootpuštajuća gnojiva za ruže, budući da ona mogu oslobađati dušik i do dva mjeseca nakon primjene.

Skidanje uvenulih cvjetova

U kontinentalnom dijelu Hrvatske, zahvaljujući klimatskim promjenama, ruže sve više prenose cvat i u listopad. Slobodno režite ruže za “u vazu” i kidajte povenule cvjetove sa same biljke. Pogotovo ako se radi o mrazom “pofurenim” neotvorenim pupovima.

Sakupljanje otpalog lišća

Obavezno prikupite lišće koje je otpalo nakon promrzavanja. Nemojte ga bacati na kompostnu hrpu kako ne biste raširili uzročnike bolesti ili ih proljetnom gnojidbom vratili u vrt.

Orezivanje

Iako nije nužno, početkom studenog možete obaviti podrezivanje gornje trećine ovogodišnjih izboja kako biste smanjili mogućnost oštećenja od ranog i vlažnog snijega. Završno podrezivanje obavite, ipak, u proljeće dok su ruže još uvijek u mirovanju, tik nakon što prođe opasnost od mraza. Više o pripremi ruža penjačica za zimu, pročitajte na ovoj poveznici.

Malčiranje za zimsku zaštitu

Nanesite malč krajem listopada ili početkom studenog, nakon eventualnog podrezivanja. Dobro je malčem nagrnuti korijenov vrat biljke i utopliti mjesto kalemljenja (spoja podloge i plemke). Možete koristiti slamu, suhe listove i kompost. Ili čak samo vrtno tlo. U rano proljeće ćete razgrnuti malč ili tlo s kojim ste nagrnuli ružu.

Presađivanje

Jesen (krajem listopada), nakon što su biljke ušle u mirovanje, dobar je trenutak za premještaj ruža. Ako imate prenatrpane ružičnjak ili jednostavno želite premjestiti biljke, najbolje to učiniti tada.

Zalijevanje

Pobrinite se da vaše ruže (i sve vaše biljke) uđu u zimu s vlažnim tlom. Malo je vjerojatno da će ulazak u zimu biti sušan, ali ako je jesen bez padalina, nadoknadite to zalijevanjem.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.