Prati nas

Vrt

Kraljica vrta

Orezivanje ruže penjačice ključno je za cvat i zdravlje biljke, pripremite se

Prije no što prionete na posao, utvrdite koji tip ruže penjačice imate u svom vrtu. I ne zaboravite ruke zaštiti dobrim rukavicama. Škare neka budu najoštrije kako bi trauma orezivanja bila što manja.

Objavljeno

|

Kako uzgajati ruže penjačice?
ilustracija: S. Bura/mj

Kasnojesenje ili zimsko orezivanje ruža penjačica osigurava da ove plemenite biljke svake godine rastu snažno i cvjetaju obilno. Ako se ne orežu, penjačice mogu postati neuredne i zamršene, a cvatnja može slabjeti iz godine u godinu. Iako se često smatra kompliciranim, orezivanje ovih ruža nije teško, ako slijedite nekoliko osnovnih pravila.

Oprez!

No, prije nego se mašite vrtlarskih škara, valja znati da se penjačice dijele na prave penjačice i takozvane rambler ruže. Kasnojesenje ili zimsko orezivanje godi samo pravim penjačicama koje se od rambler ruža razlikuju po tome da cvjetaju cijelo ljeto i jesen, dok rambler ruže krasi velika bujnost i samo jedan intenzivan cvat u godini. Dakle, ako uzgajate rambler ruže, ovaj tekst se ne odnosi na njih.

Kada orezivati ruže penjačice?

Prave penjačice se redovito orezuju u kasnu jesen ili zimi, nakon što cvjetovi uvenu. Ovisno o sezoni, to može biti od kraja listopada do veljače. Duge, savitljive izbojke možete skratiti ili pričvrstiti već tijekom jeseni kako biste spriječili da ih vjetar ošteti. Mnogim vrtlarima puno je lakše obaviti orezivanje nakon što ruža odbaci lišće, dok će neki ustvrditi da je rezidba u toj fazi puno bolja i za samu biljku.

Kako orezati mladu ružu penjačicu kojoj je nužno oblikovanje?

Ruže penjačice trebaju rešetkastu ili sličnu potporu na koju se izboji mogu vezivati. Ako oblikujete ruže uz stupove, svodove ili pergole, nježno omotajte glavne izbojke oko uspravnih nosača, nastojeći da zadrže što vodoravniji položaj kako bi cvatnja počela na što nižoj poziciji. Ako glavni izdanci sporo razvijaju postrane izdanke, prikratite ih do prvog snažnog pupa kako biste potaknuli grananje. U protivnom, ostavite ih da popune dostupan prostor. Uklonite mrtve, oštećene, bolesne ili slabunjave izdanke te odstranite uvenule i promrznute cvjetove.

Kako orezivati zrele i već formirane ruže penjačice?

Prvo uklonite mrtve, bolesne ili odumiruće grane. Zatim, novim izbojcima popunite gole prostore i pričvrstite ih. Orežite grane koje su cvjetale na trećinu njihove dužine. Ako je biljka jako gusta, uklonite stare grane kako biste razrijedili biljku i potaknuli pomlađivanje.

Orezivanje i pomlađivanje preraslih i podivljalih ruža penjačica

Uklonite sve mrtve, bolesne, polumrtve i slabe izbojke. Odrežite neke od starih drvenastih grana do razine tla, zadržavajući maksimalno šest mladih, snažnih izdanaka koje možete oblikovati i pričvrstiti za potporu. Odstranite sve mrtve panjeve na dnu biljke kako biste spriječili truljenje i zadržavanje vode u njima. Skratite bočne izdanke na preostalim granama i orežite vrhove za jednu trećinu ili na polovinu njihove dužine kako biste potaknuli grananje. Na proljeće dodajte granulirano gnojivo za ruže. Tlo oplemenite i slojem vrtnog komposta ili posve zrelog stajskog gnoja debljine pet centimetara. Lagano ukopajte u površinu tla.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.