Prati nas

Vijesti

Premalo domova

Alojz: Ne treba biti na teret svojima u kući, u domu je dobro

Norveški umirovljenici u prosjeku primaju gotovo 1.800 eura. Nizozemski 1.350. Prosjek u Italiji i Njemačkoj je oko 1.000 eura, Španjolskoj 900, Sloveniji 800, a u Hrvatskoj mizernih 480 eura na mjesec.

Objavljeno

|

Koje su prednosti doma za penzionere?
Alojz Durlen (scr: RTL)

Veliki je problem umirovljenika, osim mizernih mirovina i pronaći mjesto u domu. U gradu Zagrebu 8.000 umirovljenika trenutačno traži svoje mjesto u domu. Na Međunarodni dan starijih osoba RTL je obišao Dom za starije Sveti Josip u Zagrebu gdje je razgovarao s umirovljenicima Dragicom Hruš, Alojzom Durlenom i Zdenkom Ferdelja.

Gospođa Dragica je rekla da su ona i suprug čekali više od 12 godina na smještaj u dom. “Međutim nismo forsirali baš da moramo ući jer smo bili u dvoje i bilo nam je lakše. No, onda je moj suprug umro i ja sam došla u dom 2020. U domu imamo uglavnom sve što nam treba, ali nemamo stalnog liječnika. Dolazi nam on dva do tri puta tjedno po četiri sata, a za nas tolike starce je to premalo”, ispričala je Dragica Hruš.

Na pitanje kako je zamišljao svoju starosti i je li dobio što je očekivao gospodin Alojz Durlen odgovorio je: “Razmišljao sam realno, jer godine idu i ne treba biti na teret svojih u kući. Ako sam ne možeš, rješenje je biti u domu. Čekao sam ga 11 godina. U domu smo osigurani koliko je to moguće najbolje. Imamo i razne aktivnosti. Literarnu grupu i sportske aktivnosti. I dobro je da smo tu, a bilo bi lijepo da i drugi mogu dobiti gradski dom kojih je premalo”, kazao je.

Zdenka Ferdelja je poručila da bi htjela da napokon dođe jedna normalna vlast koja bi omogućila bolji život u Hrvatskoj. “Da poprave mirovine da mogu normalno živjeti. Da mladi ljudi ne bježe vani nego ostanu tu i da u svojoj zemlji grade budućnost. I da svi oni koji su otišli da se vrate i da nam svima bude bolje. Meni najviše mi nedostaju putovanja. Dok sam radila to sam si mogla priuštiti, a sad s ovom mirovinom je to nemoguće.”

Podsjetimo, hrvatski umirovljenici su među najsiromašnijima u Europskoj uniji. Čak 3 od 4 umirovljenika u Hrvatskoj živi ispod granice siromaštva. Usporedbe radi, norveški umirovljenici u prosjeku primaju gotovo 1.800 eura. Nizozemski 1.350. Prosjek u Italiji i Njemačkoj je oko 1.000 eura, Španjolskoj 900, Sloveniji 800, a u Hrvatskoj mizernih 480 eura na mjesec.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.